donderdag 3 juni 2010

De gouden cirkel

Vandaag de IJslandse gouden cirkel. Oftewel dé hoogte punten op IJsland. Als eerste een bezoek aan Pingvellir. Dit is een hele bijzondere plaats. Hier schuiven de continenten van Amerika en Europa al duizenden jaren uit elkaar. Het is een onderdeel van het Atlantische rif. In Pingvellir zijn hierdoor een aantal kloven ontstaan. Deze kloven zijn ooit (vanaf rond 1000 nc) benut van de eerste vergaderingen van volksvertegenwoordiging. En gelijktijdig werd er recht gesproken, door het deel van de bevolking welke het bezit had. Het is nu een hele vredige plaats en de kloven zijn zeker het bekijken waard.

Na de democratie zijn we naar Geyser gegaan. Één van de hetere plaatsen op IJsland. Heet water borrelt op uit de aarde. Een geothermisch veld met diverse heetwater bronnen. Sommige spuiten al honderden jaren. Één van de geysers geeft zo nu en dan ( 3 – 8 minuten) een spuitwater. Hoogte tussen de 25 en 35 meter. Uiteraard maken we de benodigde digitale herinneringen. Foto’s en video en nu nog even op internet zetten. Net als de honderdduizend andere mensen die daar jaarlijks een bezoek brengt.

De volgende topattractie is koud. Het is de tweetraps waterval Gullfoss. Hier stort heel veel water met groot geweld naar beneden. Over een breedte van bijna 2,5 km gaat het water in een kloof van 70 meter diep. In de boekjes wordt het de mooiste waterval van IJsland genoemd. En we kunnen dat zeker beamen.

Na al deze natuur hoogte punten is het tijd voor religie. We bezoeken één van de oudste christelijke plaatsen in IJsland. Lange tijd geleden (honderden jaren geleden) is in Skalholt een kerk met school gestart. Door monniken uit Ierland. Het was hierdoor heel lang het meeste noordelijkste punt waar Jezus bekend was geworden. Pas veel later is in Denemarken en Noorwegen de naam van Jezus bekend gemaakt. In de ’60 jaren is er een hele nieuwe lutherse kerk gebouwd. Deze kerk hebben we bezocht.

Tot slot op deze dag wat vulkanische ervaringen. We maken een lange tocht door vlakten die gevormd zijn door lava. Het is een zeer ‘maan-achtig’ landschap. En heel stoffig. Een zeer rechte weg brengt ons over de vlakte. Een auto die voor ons rijd wijst de weg. De stof geeft een helder signaal hoe de weg loopt. Gewoon kaarsrecht! Vanuit het binnenland komen we bij de kust uit. We volgen de kust in oostelijke richting. Langs de recent uitgebarsten vulkaan (het is mistig of stoffig) en we komen over de weg die recent weer is gemaakt. Hier was een deel door het smeltwater weggespoeld. Gelukkig is het gemaakt en brengt onze AWD ons zonder problemen verder.

Rond 20.00 uur zijn we in ons hotel. Het is hotel Vik in Vik. Het ligt midden in het gebied waar recent veel as is gevallen. En dat is overal zichtbaar. Ik ga morgen eens kijken of we een potje kunnen meenemen. In het restaurant van het hotel gaan we eten. Opnieuw lam carpaccio. Bob neemt een biefstukje en ik blijf bij het lam. Opnieuw gerookt op locale wijze. Prima eten. De dag is om gevlogen en we hebben veel gezien. Tijd op een tukje te gaan doen. Niet wachten tot het donker wordt, want dan komt er niets van slapen.

2 opmerkingen:

betty zei

vandaag de ijsbergen toch??
ben benieuwd....heb je niet meer foto's? of is dat lastig.
liefs van hier

ma zei

heel mooihoor..neem je nog wat voor my mee een mooie steen?verder een hele fijne vakantie nog met zijn tweetjes groeten van Ma