donderdag 26 januari 2012

Microkrediet werkt!

Opnieuw een dag met projectbezoeken. Opnieuw een dag op stap in Addis Ababa. We starten de dag op het kantoor van Mary Joy met een korte briefing. Vandaag staan wat andere districten op het programma en we gaan ook andere activiteiten bezoeken. Deze dag staat vooral in het teken van het ontwikkelen van economische zelfstandigheid van met name jongeren.

Het eerste project dat we bezoeken is een 'scholingscentrum'. Het scholingscentrum heeft als doel om jongelui in circa 10 maanden een vak te leren. Een vak waarmee ze daarna aan de slag kunnen en hun eigen inkomen kunnen verdienen. Op dit moment zijn er 24 leerlingen op het centrum. Het centrum geeft een vakopleiding kapper! Ook worden ze gevormd om ondernemer te worden en kansen te zien en te pakken. Dus bijvoorbeeld al tijdens de vormingsperiode klusjes op te pakken. En aan een netwerk te bouwen. Het project draait al jaren en blijkt in de praktijk erg goed te werken. Het centrum wordt geleid door een vrouw die op dezelfde plek woont. Of beter andersom ze heeft dit vormingscentrum aan huis. En Mary Joy koopt opleidingsplaatsen in. In samenwerking met de lokale overheid worden de juiste geschikte jongeren gevonden.

Wat later bezoeken we een kleine ondernemer, een patatverkoopster. Met het microkrediet heeft ze een friteuse gekocht. Onder begeleiding van Mary Joy heeft ze een vergunning aangevraagd en een plaatsje gevonden. Nu verkoopt ze voor 1 Birr kleine zakjes patat. En daarmee kan ze in haar eigen levensonderhoud voorzien. Ze ziet er goed uit en vertelt vol enthousiasme haar verhaal. Bij Mary Joy zijn nog veel meer van dit soort verhalen te vinden. Binnenkort gaat er zelfs een coöporatie van start en gaan mensen samen een onderneming starten. Een onderneming voor houtbewerking. Het is duidelijk dat microkrediet werkt en dat mensen (vaak voorheen bedelaars) zelfstandig worden. Na veel armoede van de afgelopen dagen is het ook mooi dit soort voorbeelden te zien.

We bezoeken ook nog een gemeente. Om als NGO in Ethiopie te functioneren heb je voor veel zaken afstemming / vergunning van de overheid nodig. We hebben een goed gesprek en ik begin steeds beter te begrijpen hoe zaken in dit land werken. Ook bezoeken we een HIV-test tent. Het blijkt dat zo nu en dan er op 'drukke kruispunten' een happening wordt georganiseerd. Hierbij wordt een zanger/muziek op de hoek neergezet. En gelijktijdig een 'tentje' waar HIV testen worden afgenomen. Het blijkt dat er behoorlijk wat mensen mee doen. En 15 minuten later krijgen ze de uitslag. Bij de vorige sessie bleek circa 8% positief. Wat het vandaag is geworden weet ik niet. Ik weet wel dat toen wij er waren meer de 25 mensen hadden getest.

Aan het einde van de dag ga ik nog wat 'verwerkingswerk' doen. Ik verwerk wat gespreksverslagen en lees nog wat rapportages. We maken wat logistieke afspraken over het bezoek aan Awasse. Het eten nuttig ik in het hotel. Vandaag heb ik geen zin om op pad te gaan. 's Avonds nog even de weblog bijwerken en wat andere zaken op een rij zetten. Voor nu welterusten!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Jan,

Jij werkt je weblog bij en ik lees er weer van. Leuk om te lezen wat je daar allemaal doet. En ook fijn om te merken dat er zaken goed gaan.
Het verhaal van de vis geven of de hengel is natuurlijk niet nieuw. DVN staat al jaren voor dergelijke beslissingen.
Nog een hele goede tijd daar en tot ziens,
Jasper & Roelanda

Anoniem zei

Maar: ook bij microkrediet moet rekening worden gehouden met overkrediteringsrisico's en die nemen momenteel sterk toe. Zie: http://www.microfinancegateway.org/gm/document-1.9.49427/Microfinance%20Over-Indebtedness.pdf.