woensdag 21 maart 2012

De stand van zaken, evaluatie af!

Vandaag staat in het teken van een ‘update’. Een update rondom de afronding van de evaluatie van het strategische plan en een update over de voortgang voor de conferentie. En uiteraard het ontbrekende deel voorbereiden en aanvullen.

Ruim voor de wekker zichzelf aankondigt ben ik wakker. Ik heb er zin in. ‘Oude’ bekenden opnieuw ontmoeten.  Het gebruikelijke ochtendritueel (zoals ik geleerd heb op de leergang veranderingsmanagement) is aan de orde. Pyjama uit, badkamer in, scheren, wassen, douchen, etc. etc. Tijdens het douchen ontstaat alleen een ander ritueel. De lamp bij de wastafel ontploft.  Glasscherven in de badkamer en alleen assistentie op afstand. Het lukt me veilig de badkamer te verlaten en de grootste glasbrokken op te ruimen. En daarmee het badkamerritueel af te ronden. Het ontbijtritueel is hier een buffet. Een Ethiopisch assortiment van soms onduidelijke ingrediënten.  Ruim voldoende en dus kan de werkdag starten.
Mijn eerste voornemen is lokaal bereikbaar worden. Via de receptie regel ik een lokale GSM kaart en ik bouw mijn smartphone om tot een lokaal en goedkoop bereikbaar instrument. Ik ben de techniek dit keer de baas en dus rond 9.00 uur heb ik een Ethiopisch telefoonnummer. Voor het geval dat je me een SMS wilt sturen, het is +251 926 762 532. Jouw SMS’jes komen wel aan ik kan alleen geen terug sturen. Bellen gaat wel goed. Overigens best leuk om een berichtje te ontvangen dat je dit gelezen hebt!
Nadat de bereikbaarheid geregeld is zoek ik contact met de lokale consultants en de staf van Mary Joy. Ik maak wat afspraken en laat me ophalen door de chauffeur van Mary Joy. Allereerst bezoek ik de consultants en bespreken we de voortgang tot op heden. Er zijn succesvolle evaluatie workshops geweest en de resultaten liggen geheel in lijn van de bevindingen van mijn eerste bezoek. Er is inmiddels een concept programma voor de komende 3 dagen. Na het bespreken worden enkele wijzigingen aangebracht en concretiseren we mijn rol en bijdrage. Ik gebruik mijn lunch in mijn ‘stamlunchkroeg’ onder het kantoor van Cordaid. Lasagne met wat coffeïne uit een cola-tje. In de middag staat het kantoor van Mary Joy op het programma. Ook daar bespreken we de voortgang en maken verdere afspraken voor de komende dagen. Buiten liggen de rugzakjes voor de schoolkinderen klaar. Zie foto.  

Vanuit het kantoor van Mary Joy neem ik de benewagen. Het is goed om in een lekker zonnetje een wandeling naar het hotel te maken. De wegomstandigheden zijn wel beroerd en soms struikel je bijna over de ongelijkheden op de ‘stoep’. Onderweg had ik mijn schoenen zeker 30 keer kunnen laten poetsen, had ik 10 taxi’s kunnen nemen en had ik 20 bedelaars de dag van hun leven kunnen geven.  Vandaag heb ik me beperkt tot een kilo’tje bananen. Bruin in de schil maar van binnen prima te eten. Aan het einde van de middag maak ik een deel van mijn bijdrage. Het is het deel dat gaat over de ontwikkelingen in de fundraising-markt. Een markt die volop in beweging is en momenteel politiek niet de eenvoudigste is. Een brief van de staatssecretaris maakt wel duidelijk dat Ethiopië bij de 15 landen staat die support verdienen. Vorig jaar waren dat er nog 33 stuks. Zou de wereld zoveel beter zijn geworden?

Morgen vertrekken we om 6.45 uur naar de conferentie locatie. Dus vanavond doe ik het rustig aan. Het diner in het hotel, nog wat digitaal werk en plat. Een goede nachtrust maakt me vast geschikt voor de conferentie.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Jan, een goede en vruchtbare tijd toegewenst in Ethiopië.
Je wordt een echte globetrotter.
Wanneer was ook alweer de zijde...route gepland?? groeten van Jos en Trijntje

Anoniem zei

Hoi Jan,

Leuk om over je belevenissen te kunnen lezen. Het beste gewenst daar in Afrika, dat je tot een zegen mag zijn!

Andrea en Wouter

Anoniem zei

Hoi Jan,
Goede 1ste conferentiedag gehad? met jou manier van vertellen heb je ze vast weten te boeien.
Veel zegen in je werk daar weer.
Hoe lang mag je nu blijven?

Groeten uit Amersfoort van de Tigelaartjes

Annemiek

Roelanda zei

Hoi Jan,

We zijn weer bij je reisverslagen aangeland. Leuk. We zijn maar druk om de familie op afstand bij te houden. Maar het is een gemakkelijke en gezellige vorm. Succes met je werkzaamheden. Geniet ervan en maak maar mooi beeldmateriaal voor een familie weekend. Gr. Jasper en Roelanda