donderdag 22 maart 2012

Het congres start

Om 6.00 uur rinkelt de wekker, het is tijd om op te staan. Vandaag is de eerste dag van het meerdaagse congres. Om 6.45 uur staat Zegrie in de lobby. Zegrie is de management consultant van het lokale adviesbureau en samen gaan we op pad naar de congres locatie. Eerst nog een andere collega ophalen, midden in de stad. Omdat het vroeg is kunnen we doorrijden in de stad en rond 7.10 uur zijn we al op de afgesproken plaats. Vervolgens nemen we de ‘nieuwe road’ out of the city. Het is een weg waar vast de chinezen een rol in spelen. Tussen de beide rijbanen ligt nog een open stuk. Volgens mijn reisgenoten is dit bedoeld voor de nog te plannen tram of trein. Wat hebben de planners hier een vooruitziende blik. Helaas weet nog niemand wat er gaat komen, dus of het past?

Ruim op tijd bereiken we de congres locatie. Het blijkt een locatie die vroeger onderdeel was van de universiteit. In het socialistische tijdperk is deze vooral als regeringslocatie voor congressen ontstaan. Vlak naast de luchtmachtbasis, zodat we een goede bescherming hebben.  En de locatie is vooral gericht op ‘government’. Eenvoudig, precies wat nodig en in een prachtige natuur gelegen. Bloemen, vogels, cactussen, palmbomen, etc. De locatie is wat iedere congresganger gunstig stemt.  Als starttijdstip was 9.00 uur aangegeven, dus rond 9.30 uur komen de eerste deelnemers. Om 10.00 uur is een aanzienlijk deel gearriveerd en beginnen!

Het blijkt een enthousiaste groep en ze hebben er zin in. Dus de (groeps)opdrachten worden verslonden en discussie start. En de discussie gaat door. En de discussie gaat verder door. In goede harmonie worden vele zaken besproken. Iedereen maakt zijn punt en doet dit nog eens. En herhaalt dit nogmaals. Deel in Amrisch en deels in Engels. Één van mijn doelstellingen is het vinden van de hoofdlijnen. Een hele klus en langzamerhand wordt het me steeds duidelijker. Tegen die tijd is de studiedag om. Rond 17.00 uur heeft iedereen het gehad. We nemen een tijd voor een biertje en vertrekken daarom naar de officers-bar. Een prima plek aan het nabij gelegen meer. Met een kleine groep van het management zetten we de dialoog voort. We bespreken kansen en bedreiging en onderzoeken hoe samenwerkingen met bijvoorbeeld bedrijfsleven ook een optie zijn. Er ontstaan ‘vrije’ ideeën met mogelijk zelfs kansen. 

Om 20.00 uur moeten we terug zijn in de compound, het dinerbuffet staat klaar. Het eten is anders dan thuis en anders dan in het hotel in Addis Ababa.  Het is meer lokaal geïnspireerd en daarmee is het een veel betere indicatie wat Ethiopie te bieden heeft. Er is genoeg dus enige tijd later ga ik voldaan en moe naar mij kamer. Onder de klamboe ga ik een goede nachtrust nemen. Mede gezien de meren lijkt het me een plek waar enige malaria muggen zouden kunnen zijn. Uiteraard heb ik pillen maar de klamboe is niet geheel een overbodige luxe.

Geen opmerkingen: