zaterdag 27 april 2013

Eerst naar Kiev (Oekraine)

Na een goede nachtrust in de tent staan we om zes uur weer op. Twee mannen drinken de nodige cafeïne en iedereen eet een ontbijt om rond half zeven ingepakt en wel in de auto te stappen op weg naar Kiev. De rit begint met Harm aan het stuur, vanaf dit punt hebben we geen snelweg meer. Twee banen met allebei een kleine vluchtstrook, breed genoeg voor drie auto’s naast elkaar dus kan er leuk heen en weer gereden worden om auto’s te laten inhalen.

Bij een benzinestation wordt er gewisseld, de sproeivloeistof wordt aangevuld om de vieze ruit schoon te maken. Wat niet helpt. Maar in ieder geval brengt Bob ons naar de grens van Polen en Oekraïne. De vrachtwagens staan in de file, een file van 29 uur. Als personenauto rijden wij langs deze rij van een kilometer of twintig aan vrachtwagens. Aangekomen bij de grens kunnen wij in de kortste rij staan met de EU auto’s, de Poolse militair bekijkt onze paspoorten en autopapieren en wij rijden na een kort kwartier verder naar Oekraïne.

Daar staan we drie kwartier in de rij. De militair zegt wat, maar hij kan geen taal die wij ook verstaan. Hij kijkt in de auto, bladert vooral door het puzzelboekje op de hoedenplank op zoek naar de drugsadministratie maar hij vindt niks wat hem interesseert en wij lopen naar de paspoortcontrole. De mensen in het hokje bekijken ons, onze paspoorten, praten over iets wat in ieder geval niet relevant is, zetten wat stempels en sturen ons door naar de customs controle. Deze persoon doet het ook rustig aan, bekijkt wat papiertjes, zet wat stempels en wij rijden vervolgens Oekraïne binnen.

Na de lunch langs de weg met Unox hamburgers wisselen we weer van bestuurder en gaat Jan ons verder richting Kiev rijden. Over de kaarsrechte weg door het landschap zien wij veel kale vlaktes, groepen bomen en af en toe een bushalte. Veel mensen zijn op het land aan het werk, soms met een paard maar vaak met de hand de mest aan het verspreiden of aan het zaaien. We houden nog een stop bij een dorp voor de nodige cafeïne (voor twee), rijden even het dorp in. Het asfalt van de weg houdt na tien meter op en we hobbelen over de weg even heen en weer om wat sfeer te proeven. Daarna vervolgen wij de rechte weg naar Kiev.

In Kiev aangekomen rijden wij over de ring richting de camping, links en rechts worden we voorbij gereden op de ongeveer vier baansweg zonder strepen. De camping ligt in een park, hekje om een gebied van asfalt ter grootte van een voetbalveld, stevige ondergrond is goed voor de rug zullen we maar zeggen. Na de tent te hebben opgezet lopen we richting de stad om eten te zoeken. We vinden een kebabtent en eten iets in die richting terwijl we nog een rondje lopen. Onderweg kopen twee mensen bier en eentje ijsthee bij een zaak, daar praten we met wat Oekraïners die ook graag bier willen maar dat is niet de bedoeling. Over de slecht verlichte weg langs de ring lopen we terug naar de camping. Morgen gaan we naar onze broeders en zusters in een kerk in Kiev met de familie Harryvan, maar eerst weer een goede nachtrust in de perfect passende tent.

Geen opmerkingen: