dinsdag 30 april 2013

Moskou, geen communisme meer aangetroffen

Vandaag staat een citytour Moskou op onze agenda. De auto kan blijven staan en we gaan te voet en met OV de stad in. We slapen uit tot 8.00 uur (6.00 uur Nederlandse tijd) en nemen ons eigen ontbijtje. Koffie van het hotel, yoghurt met aardbeien en een banaan. Ruim voldoende voor het eerste programma onderdeel. We lopen naar het metrostation en gaan op onderzoek uit hoe de metro werkt. Waarschijnlijk heb je een kaartje nodig en enig speurwerk gecombineerd met ervaring uit andere steden leert ons hoe het werkt. Koop een kaartje (1 of 2 toegangen) ga door het poortje en vervolgens vrijreizen in het hele metro stelsel in Moskou. Tot je eruit komt, hopelijk op de juiste plek. Kosten: 30 roebel per keer, dus circa € 0,80 per station ingang versus station uitgang. Bob heeft inmiddels Russisch geleerd (op het noodzakelijk minimale niveau) en daarmee vinden we voorspoedig onze weg.

Ons eerste doel: het Rode plein en Lenin’s mausoleum. Het Rode Plein weten we inmiddels te vinden en we genieten van het plein, de grootte en de imposante gebouwen. Het hele plein wordt aangekleed voor de 9 mei viering (einde van de IIe wereld oorlog voor de Russen). Helaas heeft dit aankleden vervelende gevolgen, het Mausoleum is vandaag gesloten. Voor ons is Lenin dus echt dood. Inmiddels ontstaat enige ‘drinkbehoefte’ en we gaan naar de Mac voor een kopje koffie met een kersenvlaaitje of iets in die richting. Met deze energie vervolgen we onze tour en bezoeken we het Kremlin. We nemen een rondleiding langs allemaal schatten en bezoeken de vier kerken in het Kremlin. De schatten bestaan uit bijbels van goud, juwelen, servies, zilverwerk, goudwerk, gouden koetsen, goud-behangen jurken en ander ‘stuff’ wat waarschijnlijk vandaag ook bij de inhuldiging in Amsterdam is gebruikt. Veel van de schatten zijn geschonken aan de tsaren in het kader van diplomatieke contacten. Was er toen ook al sprake van omkoping en corruptie? We denken van wel…

Na ons Kremlin avontuur nemen we een pizzaatje in een hutje en gaan daarna doen wat de moderne Moskou’er of Moskou’ster doet… shoppen. In een ondergronds winkelcentrum zien we hoe de kapitalistische wereld Moskou definitief veroverend heeft. Veel merk winkels, veel uiterlijk vertoon en de modernste mode. Uiteraard een Apple store en veel glim-glim-glim. En zeker niet iedereen gelijk. Van het communisme treffen we nauwelijks een spoor, slechts hier en daar een hamer met sikkel. Na al deze glamour gaan we maar eens naar de KGB op zoek. Het oude hoofdkwartier van de KGB blijkt geheel leeg te staan. De oprichter is van zijn sokkel gehaald en we treffen alleen een monument van de slachtoffers van het communisme. Het Russische communisme heeft zichzelf om zeep geholpen. We proberen nog het KGB cafeetje voor de spionnen te vinden maar dat lukt ons niet. Later blijkt dat we ook in de verkeerde straat hebben gezocht.

Langzamerhand slaat de vermoeidheid wat toe. We nemen een bakkie en Bob een hot chocolate of wat daar voor door mag gaan. En daarna nog wat metro tours om wat metro stations te bekijken. Allemaal prachtige oude stations en gezien het tijdstip (17.00 uur) heel erg druk en vol. Het metrosysteem is uiterst efficiĆ«nt! Wat een mensenstromen kan het systeem aan. En Bob heeft helemaal de smaak te pakken, met zijn Russische talenknobbel brengt hij ons in twee overstappen precies naar de plek waar we heen willen. We kopen nog wat souvenirs en gaan een hapje eten. Op de terugweg zien we veel luxe auto’s. Ook zagen we een vrouw(tje) een Porsche Cayenne parkeren. Schuin omdat het anders niet past en toen ze weg wilde werkte de afstandsbediening niet. Een vertwijfelde vrouw rondom een witte Porsche Cayenne, best leuk om op afstand van te genieten. Om 20.00 uur zijn we terug in het hotel. Bob laat nog wat van zijn pianokunsten horen uit een muziekbundel, we schrijven nog een weblogje en we bereiden de dag van morgen voor. En dan naar bed.

1 opmerking:

betty zei

Ha,
Chris10 en ik hebben geanalyseerd wie welke blog geschreven heeft, en we zijn benieuwd of het tot nu toe klopt...
1 harm, 2 bob, 3 harm, 4 jan, 5 jan.
en????
liefs van hier