donderdag 2 mei 2013

Een klapper naar het westen

Gisteravond hebben we in volledige duisternis onze kampeerplek bereikt. Hoe ziet onze plek er in het ochtendlicht eigenlijk uit? Geweldig! Het blijkt een fantastische plek. Nog nooit hebben we op z’n mooi plekje gestaan. Het uitzicht is prachtig, de lucht is kraakhelder, op ruimte afstand van bewoning en midden in de natuur. Dit is echt wildkamperen op zijn fraaist. Bekijk onze plek op de foto maar eens. Dit wil je meemaken!



We hebben het plan om vandaag de achterstand op het programma in
te halen. En dus is ons reisdoel voor deze dag Poznan. De te overbruggen afstand is circa 1150 km, dus een behoorlijk stuk. We reizen via Letland, Litouwen naar Polen. We passeren dus enkele grenzen en gaan langs Warschau. Vanaf Warschau (de laatste 300 km van deze dag) is het snelweg. Het langste deel dus een tweebaansweg met een gemiddelde snelheid van circa 65 – 75 km. gebied met diverse meren. Best een fraai landschap met hier en daar een dorpje. In de zomer is het hier vast goed toeven, vooral als je van meren kunt genieten. In dit jaargetijde zie je geen surfers, zeilers, kano’ers of anderen. Maar volgens mij kan het daar wel goed. En het is nog totaal geen toeristisch oord.

We zijn vandaag in de Europese Unie, dus grenzen zijn geen probleem. Bij beide te nemen grenzen kunnen de paspoorten dicht blijven en de autoraampjes gesloten. Nog wel even afremmen bij de grens maar gelijk daarna doorgassen. De ‘grens-resten’ zijn nog niet opgeruimd, maar vast dat over enige jaren er alleen nog een bord van een nieuwe Europese provincie staat. That’s all!

Hoe verder we naar het westen rijden hoe westerser het wordt. Steeds meer reclame, steeds betere huizen, steeds meer economische activiteiten, steeds …, steeds groener ook. Overigens, het groene heeft meer met het klimaat dan met de cultuur te maken. In Rusland / Letland zien we hier en daar nog sneeuw en is duidelijk dat de sneeuw hier nog maar net weg is. In Polen is het steeds groener en waarschijnlijk is het in Nederland inmiddels helemaal groen.

Rond 21.30 uur draaien we de camping op. Opnieuw brengt de TomTom ons op de juiste plaats, kaartlezen is wel een erg simpel klusje geworden. Hoewel er een waarschuwing in het systeem zit dat de kaartinformatie gebrekkig kan zijn is het eenvoudig om de weg te vinden. Ook het campingadres in Poznan zit in het systeem. We checken snel in en gaan aan de slag met onze avondmaaltijd. Macaroni met wat ingrediënten en een biertje/sapje. Het eten laten we zakken tijdens een avondwandeling naar het nabij gelegen meertje. We stellen vast dat ons reisdoel vandaag gehaald is. Ook maken we een eerste evaluatie van onze Moskoutour.

We stellen vast dat het een goede reis is en dat we het zeker aanbevelen aan anderen om ook te doen. Het reismiddel auto geeft meerwaarde doordat je meer indrukken krijgt van de landen die je passeert. De trip is hiermee meer dan een stedentripje Moskou. We hebben de uitgebreidheid van Oekraïne / Rusland beter leren kennen. We hebben het karakter geproefd van de gebieden die we passeerden. Het was fijn om bij onze broeders/zusters in Kiev op bezoek te zijn. We zijn onder de indruk van het Rode Plein in Moskou. De afwisseling van kamperen – hotels was goed en maakte de trip tot een aantrekkelijke mannen (vader-zoons) trip. Zouden we het met deze ervaring opnieuw doen? JA! Wat zouden we anders doen? In de buurt van de Russische grens altijd een overnachting inplannen. Om daarmee of vroeg aan de grens te staan of gerust laat een bed te vinden.

Geen opmerkingen: