donderdag 31 oktober 2013

Naar het zuiden van Ethiopie


Vanmorgen vroeg op, we hebben een lange rit voor de ‘motorkap’. We gaan richting het zuiden en ons doel is Awassa. Awassa is een wat grotere stad dit ligt op een autorit van circa 4 uur uit Addis Ababa. Ik ken de rit, ook op een vorige reis heb ik deze trip gemaakt. Het eerste deel is een hele drukke weg met veel vrachtverkeer en veel verkeersopstoppingen. Het is de weg richting Djibouti en daarmee de ontsluiting naar zee voor Ethiopië. Nadat de weg splitst bij Nojo wordt het rustiger en kun je stevig doorrijden. Het is wel opletten voor de koeien, geiten, kinderen, tuktuks, karren etc. maar met wat heen en weer laveren en hier en daar remmen lukt het aardig. Ook voor sommige kuilen moet je even remmen, anders doe je wel een hele hoge belasting op de schokdempers. Het landschap is wat groener dan de vorige keer. Het regenseizoen is voorbij en de oogsten worden nu binnengehaald. Dus heel wat anders dan aan het einde van het droge seizoen, toen ik er de vorige keer reed. Het is een heel leuk landschap om te reizen en ik geniet van de trip. Onderweg stoppen we voor een verlaat ontbijt, vervroegde lunch of gewoon een koffiebreak. Op het menu staat geroosterd vlees met koffie en dat is best lekker. En ondertussen gaan we nog even bij een meer kijken. 


Rond 14.00 uur zijn we in Awassa en checken we in bij South Star, een prima 5 sterren hotel. Na een prettige douchebeurt gaan we op stap. Vanmiddag bezoeken we de locatie van Mary Joy en bespreken we met de lokale programma manager de activiteiten van Mary Joy. Het wordt een inspirerend gesprek en er ontstaan ideeën. Ook krijgen we een rondleiding over het terrein en moeten vaststellen dat er nog veel afstand is tussen plannen en realiteit. Een visie is makkelijk te vertellen maar het plan uitvoeren vraagt best veel. Onze beelden over de uitgangssituatie worden wel steeds concreter en we realiseren welke verandering nodig is. En welke kansen er liggen om moeder- en babysterfte aanzienlijk te verminderen. In Ethiopie is bij 10% van de bevallingen professionele ondersteuning en daarvan overleeft slechts 10% van de kinderen de bevalling. Wat een cijfers!

Rond 18.00 uur zijn we terug in ons hotel. We nemen wat te drinken, ik eet lasagne en daarna ga ik nog wat digitale zaken doen. Zoals het schrijven van deze weblog. Morgen gaan we 4 locaties in Awassa bekijken en gaan we terug naar Addis. Een lang programma dus. En dus vanavond vroeg naar bed. 

Geen opmerkingen: