donderdag 3 oktober 2013

Vrijwilligers en de organisatie in de kommune

Om 8.00 uur staat het busje voor de deur. We worden geacht tijdig te vertrekken omdat we een uurtje later worden verwacht bij het Rosengårdcentret in Silkeborg. We hebben daar een afspraak met Elizabeth Gudberg, locatieleider en Inge Bank, head of the eldercare and healthcare department in Silkeborg Municipality. We krijgen eerst een uitleg van het de rol van de gemeente en het systeem. We leren de verschillende verantwoordelijkheden kennen en begrijpen dat de gemeente de eerste ligdagen in een ziekenhuis moet betalen.
Daarmee is er een prikkel om te voorkomen dat mensen (onnodig) naar het ziekenhuis moeten. We maken kennis met de kracht van de verbinding tussen beleid/uitvoering op lokaal niveau en worden ons bewust van het socialistische systeem in Denemarken. Zo is de kostprijs van koffie overal even hoog. Ook zien we lokaal ondernemerschap en krijgen we inzicht in de sub-economieën van het vrijwilligers centrum. Elizabeth is een inspirerende persoonlijkheid die gedreven leidinggeeft aan het Rosengårdcentret. We sluiten af met een lunch: spare-ribs, salada en een aardappel met saus. Voldaan vertrekken we naar ons volgende bezoek.

In Arhus hebben we een ontmoeting met de Kommune: Claus Rasmussen en diverse collegae. Uit alles blijkt dat ze het leuk vinden om internationaal bezoek te ontvangen. Verschillende personen zijn betrokken bij de ontvangst en we krijgen uitgebreid uitleg over het systeem en de actuele thema’s die er zijn. Er blijkt veel aandacht voor een ‘paradigma-shift’ en we leren van een verhaal over chaos-regel-control. We raken geïnspireerd om eenvoudig te werken en ondertussen zien we dat communicatie onderling bij de gemeente niet werkt. Een rondtoer door het gebouw laat ons zien hoe zorgbehoevende ouderen in Arhus wonen. Het is vooral wonen! En de zorg die nodig is wordt gebracht, waarbij er heel erg weinig ‘infrastructuur’ ruimten zijn.


De middag sluiten we af met een stadswandeling onder leiding van een ervaren gids Joan Lynch. Deze engelse lerares vertelt ons over de historie van Arhus, achtergronden over de stadsopzet en een korte introductie over de nieuwe gebouwen. We komen onder de indruk van het nieuwe museum en zien enkele dead-statues. We bekijken de oude kerk aan de buiten en binnenkant en constateren dat de consistorie hier toch wel wat anders is als thuis.

Bij ‘A Hereford Beefstouw’ stond ons een geweldig diner te wachten. Een voor ons verrassend concept met zoals de naam van het restaurant al aangaf: ‘biefstuk’. Volop keuze! Welke stuk? Welke boter? Welke bijgerechten? En vervolgens smullen! Het werd een gezellige en heerlijke avond. Met na afloop nog even een drankje op de hoek. Moe en voldaan stort ik me rond 23.00 uur in bed. De slaap blijkt makkelijk te vinden.







Geen opmerkingen: