vrijdag 4 oktober 2013

Noorwegen, hoe is daar?

We gaan vroeg op pad. Ruim voor 6 uur loopt de wekker af. Om 6.15 uur wordt het ontbijt klaargezet en rond 6.45 uur gaan we op pad. Met ons inmiddels overbekende busje vertrekken we naar Arhus Airport. Een geweldig vliegveld waar vandaag zeker zeven vliegtuigen aankomen en vertrekken. Van enige drukte is dus nauwelijks sprake en een zoektocht naar de juiste gate is niet nodig. Als wij er zijn is er slechts één balie, één gate en één vliegtuig! Je kunt de verkeerde dus niet nemen. Met een overstap in Kopenhagen komen we om 11.30 uur op Oslo-Gardermoen aan. De koffers zijn er zo en een busje staat klaar.

Om 12.10 uur staan we al bij ons eerste locatie op de stoep. Het nieuwste verpleeghuis in Noorwegen, inmiddels 5 jaar geleden opgeleverd. Zouden alle bouwadviseurs de afgelopen 5 jaar niets te doen hebben gehad? Of zou alle tijd aan overleg zijn opgegaan? Feit is dat we een uitleg en rondleiding krijgen op Stovnerskogen Verpleeghuis door Holger Olsen (locatiemanager). Het is een verpleeghuis met 148 plaatsen voor verschillende doelgroepen. De cliënten wonen grotendeels gemixt en iedereen heeft een zelfstandige kamer met eigen sanitair. Voor groepen van circa 10-15 bewoners is er een huiskamer. We leren dat ook in Noorwegen alles door de overheid wordt geregeld.

Na de eerste praktische ontmoeting gaan we verder naar het parlement. Daar hebben we een ontmoeting georganiseerd door Andreas Haug Løland, International Secretary van the Norwegian Christian Democratic Party (KrF, Kristelig Folkeparti). We ontmoeten Hans Olav Syversen, parlementslid, en Ingvild Belck-Olsen, politiek adviseur van de vaste parlementaire commissie voor gezondheid en ouderenzorg. We maken kennis met het noorse health-care systeem. Het blijkt nog erg socialistisch te zijn en er zijn nauwelijks NGO’s betrokken bij de uitvoering van het systeem. Er blijkt de wens te zijn om dit de komende jaren te veranderen en de KrF wil graag dat op termijn 25% van de zorg door not-for-profit ondernemingen wordt aangeboden. Als je van 0% komt is dit een hele stap. Wij zitten op 99% en zitten dus in een heel ander systeem. Het blijkt erg leuk om daarover van gedachten te wisselen. Ook de noorse economie is volstrekt anders. Door de olie inkomsten heeft Noorwegen feitelijk geen buitenlandse schuld. Waar is dat verder nog in Europa? Toch baart de vergrijzing in Noorwegen ook zorgen. Met name de personeelsmarkt blijkt een grote uitdaging. In Stavnerskogen hadden we al ontdekt dat er een heel hoog ziekteverzuim (10%) was. Dit blijkt veel voor te komen.

Na het bezoek aan het parlement gaan we naar Voksenaansen. Een hotel dat de Noren aan de Zweden hebben geschonken. Een hele idyllische plek boven op een berg met een uitzicht over de Oslofjord. Torge Øverli geeft ons in inleiding in Scandinavian-leadership, we leren inside-outside en outside-inside. We hebben een skype gesprek met iemand in San Francisco die ervaringen deelt. Wat is cliënttevredenheid? Hoe kun je hier wetenschappelijk mee omgaan?

Het eten staat hier ook op grote hoogte klaar en om 21.30 uur brengt een busje ons naar Hotel Thon Europa, daar wacht een bed op ons. Maar vooraf nog even een drankje. Moe van alle indrukken verplaatst ieder zich op zijn eigen tijdstip naar bed. 


Geen opmerkingen: