vrijdag 1 november 2013

Rondreis Awassa en terug naar Addis Ababa

Na een heerlijke en lange nachtrust ben ik weer helemaal fit. Zo fit ben ik de afgelopen week nog niet geweest! En onze auto staat pas om 8.45 uur voor het hotel, dus we kunnen ook nog rustig opstaan en een ontspannen ontbijtje doen. Hoewel ……., de bediening is zo ‘snel’ dat het rustige ontbijt toch nog snel naar binnen gewerkt moeten worden. Gelukkig met koffie, dus de verbrandingsmotor kan starten.

Ons eerste bezoek gaat naar het in aanbouw zijnde ‘elderly center’. Het blijkt een bouwtraject dat, als het goed is, over circa 1 jaar gereed is. Het wordt een soort communitycenter helemaal aan de rand van Awassa. Mooie tekeningen en volgens opgave nog een jaartje bouwen. Het blijkt dat ruim 50% van de benodigde donorgelden zijn toegezegd en de afgelopen drie jaar gerealiseerd zijn. De rest staat voor aankomend jaar op de planning. Er is alleen een bewaking aan het werk, dus met dat tempo kan het nog even duren. Ik leer te begrijpen dat in EthiopiĆ« een project gestart wordt waarbij nog niet duidelijk is hoe het afgemaakt kan worden. Een wat andere manier dan wij gewend zijn, maar ook dat heeft zijn positieve kanten (en wat negatieve). Ons tweede bezoek is bij een nieuw gerealiseerd resort, een mogelijk plek voor een exchange programma. Voor €40,- per nacht een zeer luxe, mooie kamer met bubbelbad en tuin. Prima plek lijkt me.

Vervolgens gaan we verder projecten in de samenleving bekijken. We bezoeken een jeugdcentrum met bibliotheek, zorg- en onderwijsvoorzieningen. Voor lokale begrippen ziet het er goed uit en volgens mij wordt er op een goede manier aan de weg getimmerd. Het klasje met kleuterjongetjes is een fotografische schatkamer. De jongens zijn er vanmorgen en de meisjes vanmiddag. Zo kan iedereen onderwijs krijgen! Na de jeugd zijn de moeders aan de beurt. We bezoeken een peer-mother-group. De resultaten van de aanpak van Mary Joy zijn goed zichtbaar en we zien een succesvol project en een economische opbouw van de zwakkeren in de samenleving. Heel goed om te zien!

Tot slot bezoeken we een medische kliniek. En opnieuw constateren we hele grote verschillen, zo groot dat we het eigenlijk niet kunnen begrijpen. Wat een slechte situatie! Welke aanpak zou hier kunnen werken? Alleen kennisversterking? Of is hier een veel grotere interventie nodig? Voor moeder-kind gezondheidszorg is er nog heel veel te winnen. 

Tot slot in Awassa nog een toeristisch uitstapje. We gaan nog even het eco-touristiek project bekijken bij het meer van Awassa met aapjes, vogels, mooi uitzicht, etc. Even genieten van de omgeving. Daarna is het tijd voor vertrek naar Addis Ababa, een autoreis van circa 5 uur. Door het Afrikaanse-Ethiopische landschap en dus best genieten van de omgeving. Dorpjes, koeien, karren, vrachtauto's, jonge mensen, oude mensen, bomen, politie, etc. etc. Het laatste stuk in het donker, helaas. Ik weet weer waarom ik een hekel heb om in dit soort landen in het donker te rijden. Er zijn karren en auto's die zonder licht rijden, koeien die op de weg staan (zonder verlichting), mensen die zomaar oversteken en inhaalacties die je eigenlijk niet wilt meemaken. Om 20.00 uur zijn we bij het hotel in Addis. Inchecken, eten en vervolgens de weblog maken. Dus daarmee kun jij ook weer lezen wat we doen. En vervolgens ga ik even skypen en daarna naar bed. Welterusten.





Geen opmerkingen: