vrijdag 7 maart 2014

De verschillende zijden van de samenleving

Om 7.30 uur gaat mijn wekker af. Opstaan, wassen en een Engels ontbijt. Ei met spek en voor de vitamientjes wat fruit. Om 9.00 uur worden we opgehaald, er is een heel programma dat we gaan afwerken. Vandaag gaan we op zoek naar wat andere kanten van de samenleving. Na een ritje van minder dan ¾ uur komen we bij een weeshuis/school: 'Immanuel Heaven'. Van de 'moeder-overste' krijgen we een toelichting en rondleiding. Zij runt een adoptiegezin voor een 10-tal kinderen. Veelal kinderen waar hun ouders nauwelijks meer naar omkijken en soms een jaar gewoon wegblijven. Vaak zijn het kinderen die door drankproblemen van moeder zelf ook hersenbeschadigingen hebben opgelopen. Daarnaast runt de 'moeder-overste' een primairy school voor de leeftijd 4-12 jaar. Dit zijn vooral kinderen met beperkingen die extra aandacht verdienen. Om vervolgens in grote klassen les te krijgen. We zijn onder de indruk van het werk dat op deze locatie wordt verricht. Met bijzonder veel passie wordt een hele goede bijdrage geleverd. En er zijn nog veel nieuwe plannen. Mogelijk dat dankzij de support van velen dit nog verder kan groeien.
Vervolgens gaan we op pad naar de volgende locatie. We nemen eerste nog even een lunch bestaande uit een broodje met een kopje koffie. Op een prachtige locatie aan zee. En daarna gaan we onder begeleiding naar een 'township'. De township die we bezoeken is één van de gewelddadigste plekken in Zuid Afrika. Afgelopen nacht zijn er nog 3 mensen neergeschoten. We zijn onder begeleiding van iemand die de 'gangs' kent en door iedereen is geaccepteerd. Daarom is het voor ons veilig om rond te kijken, uiteraard grotendeels vanuit de auto. We bezoeken een middelbare school en laten ons informeren over wat daar gaande is. De uitdaging zijn groot, er zijn veel tienermeisjes zwanger en er is weinig toekomst. De problemen zijn best groot en complex en we krijgen een uitgebreide voorlichting over de uitdagingen die er zijn en de bijdragen die mogelijk zijn. Boeiende onderwerpen en het roept veel vragen op. Rond 15.00 uur zijn we uitgekeken en uitgesproken. Het is tijd voor wat happy-hours.
Ons volgende doel is een kolonie pinquins. De afstand tot Antarctica is best klein en op de kusten van Zuid Afrika zijn diverse kolonies. Leuk om te zien. Daarna vertrekken we naar Kaap de Goede Hoop en de vuurtoren op een zuidelijk puntje van Afrika. Zo zuidelijk ben ik nog nooit geweest, een record! Het laatste deel is één groot natuurpark en er is een prachtige rotskust. Hoog op de rotsen kijken we uit over de oceanen. Hier komen de koude stromen van de Atlantische Oceaan samen met de warme golfstromen van de Indische Oceaan. Tot de zuidpool is er van hier alleen nog wat water. Het is een prachtige plek en we nemen een paar mooie fotos.
Vandaag zijn we op stap met Alan en samen met zijn vrouw Irene gaan we in Kaapstad dineren. Alan is italiaans en heeft een heel goed plekje gereserveerd. Het wordt een hele gezellige avond en we bespreken tal van onderwerpen die ons bezighouden. Om 22.00 uur zijn we terug in ons Hotel in Stellenbosch. Nog even de weblog bijwerken, een drankje en zo nog wat skypen. Daarna is het vast bedtijd. Morgen is het zaterdag en staat er een toeristisch progamma op de agenda. Mogelijk de big-5 in de picture?



Geen opmerkingen: