zaterdag 14 februari 2015

Basel, en nog een eindje terug

Vanaf 7.00 uur staat het ontbijt klaar.  En om klokslag 8.00 uur staat onze stadsgids klaar in de lobby. Het blijkt een Engelstalig gids van Nederlandse afkomst. Ze spreekt prima Nederlands maar tijdens de stadwandeling slaat het Nederlands plotseling om in het Engels. Ook een taal die prima is te volgen.

Basel blijkt een oude stad en er is best veel historie. We starten met een toelichting op het treinstation en leren dat dit de plek was waar velen voor het eerst met Zwitserland in aanraking kwamen. Basel ligt vlak bij het drielandenpunt Duitsland – Frankrijk – Zwitserland en is dus internationaal georiënteerd.

Groot-Basel herbergt het historische stadscentrum met de 12e-eeuwse Münster van Basel als belangrijke blikvanger. De Marktplatz met het gotische stadhuis en Jugendstilpanden behoort tot de belangrijkere pleinen. Nieuwbouw van het Stadstheater in 1975 veranderde de directe omgeving ingrijpend.

Basel ligt aan weerszijden van de Rijn; op de linkeroever ligt Groot Basel en op de rechteroever Klein Basel. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door vijf bruggen, waarvan één spoorbrug. De Mittlere Rheinbrücke is de bekendste. Lange tijd (heel lang geleden) was de brug over de Rijn in Basel de laatste (enige) brug tussen Oost en West Europa. Voor de rest was het zwemmen!
De gids laat ons diverse plekjes in Basel zien en we begrijpen dat Erasmus mogelijk meer in Basel dan in Rotterdam is geweest, en daar zelfs begraven ligt. Ook leren we de wijze waarop de beeldenstorm lokaal is gegaan. Bij de entree van de kerk leren we op een bijzondere wijze te communiceren via de ‘toog’ van het portaal van de oude Münster.

Na 2 uur wandelen krijgen we het koud. We gaan terug naar hotel en pakken alle spullen. De bus staat klaar voor een lange reis terug. We rijden vanuit Zwitserland via Frankrijk direct naar Duitsland. Dit spaart € 250,- wegenbelasting in Duitsland omdat we via een EU-land binnenkomen. Onderweg is er ruim de tijd voor netwerken, filmpje kijken, koffie drinken. De chauffeur moet na 4,5 uur minimaal 45 minuten pauze nemen. Dus we pakken één, wat laat, lunchmoment en rijden na klokslag 46 minuten verder. Om 18.30 uur zijn we terug in Elst.

Onderweg hebben we een evaluatie van de reis gedaan. De volgende belevingen worden aan de reis toegekend : prettig, collegiaal, comfortabel, ontspannen, interessant, mooie ontmoeting, leerzaam, vermoeiend, inspirerend, verbindend, NL-systeem is goed, sociale innovatie, gezellig, zakelijk, inspirerend, contact bevorderend, motiverend, samen, contacten, openheid, inspirerend, ‘net werken’, gezellig, nadeel langer reis werkt als voordeel voor contacten, prettig, ontspannen en leerzaam, goede sfeer, te weinig best practices, netwerk, leuk/interessant, veel reizen, ontmoeten, verbinden, inspireren, vertrouwelijk, leerzaam, gemoedelijk, collegiaal, goed georganiseerd. Kortom het was een goede studiereis met tevreden reisgenoten.  

Geen opmerkingen: