vrijdag 27 maart 2015

De Belgische aanpak

Iets later dan andere dagen staat het ontbijt klaar. Zoals gebruikelijk is er ook dit keer weer een ontbijtbuffet met een ruim assortiment. Om 9.00 uur vertrekken we. Het zou een kort ritje zijn en we komen bij een ziekenhuis. Dit stond alleen niet in het programma en ik begrijp het niet helemaal. Ergens klopt iets niet? Na een bezoek aan de hal zoeken we het uit. We zitten verkeerd en moeten aan de andere kant van het dorp zijn. Het bezoek aan het ziekenhuis beperken we tot de hal en we gaan snel verder. Ons doel is de OCMW, Sysele, zorgcampus en niet het Sysele Ziekenhuis. De Tomtom met het juiste adres brengt ons op de juiste bestemming.

De Sysele zorgcampus is een nieuw gerealiseerde voorziening voor ouderenzorg aan de rand van het dorp. Het is een strak, modern gebouw. Fraaie architectuur en gebouwd in het Belgische systeem van (ruime) bekostiging. Een verschuifbare wand tussen badkamer en woonkamer maakt creativiteit los. De tijden zijn in Belgiƫ wel aan het veranderen en er wordt aansluiting gezocht richting het Nederlandse systeem. Onduidelijk blijft hoe de relatie tussen zorgvisie en gebouw is. Er is gekozen voor grote groepen en een zeer bedrijfsmatige aanpak. Het inrichten van de organisatie staat centraal in de opzet en het is onduidelijk waar de behoefte van de cliƫnten een plek hebben gekregen.

Het tweede bezoek brengt ons bij een GGZ instelling: Campus st. Amedeus te Mortsel. We starten met een geweldig lunch waarbij we in verbinding komen met diverse medewerkers. Een leuk model voor ontmoeting waarbij vast vele verschillende onderwerpen zijn besproken. Vraaggestuurd, wat wil je nog meer? Een belangrijke ontwikkeling is het verbinden van de GGZ instelling met de maatschappij. Veel van de huidige gebouwen waren of zijn daarvoor niet geschikt. Daarom is er een grootschalig vernieuwingsplan gemaakt voor de campus. Onder leiding van de inspirerende directeur krijgen we een rondleiding en we raken onder de indruk van de bezieling. Een zeer fraai gerenoveerde kapel geeft inspiratie. Er worden pragmatische oplossingen gezocht om de visie uit te werken. Leuk bezoek!

Het einde van de studiereis komt in zicht. Vanaf Mortsel is het nog wel een eindje rijden naar Eindhoven. Onderweg evalueren we de reis. Hierbij worden de volgende kwalificaties gegeven: Kennisverrijking en netwerken; Inhoudelijke kennismaking van problematieken die spelen bij Nederlandse zorg instellingen;  Erg leuk om mee te maken; Inspirerend, verbinding, gezelligheid, ontmoeting; Gezellig, verrassend, humor; Variatie, goede gesprekken, erg vol programma, inspirerend en verbindend; Inspirerend, intensief en plezant; Leerzaam, sfeer, vrienden gemaakt; Kennis uitwisseling, weg uit dagelijkse werkveld, inspiratie; Ontmoeting, inspiratie, goede zorg; Contact, plezier, verbreding; Inspirerend, vermoeiend, gezellig; Contacten, plezier, verbinding; Verbinding, inzicht, plezier.
Rond 17.30 uur staan we opnieuw op de parkeerplaats in Eindhoven. De studiereis is ten einde. De deelnemers nemen afscheid van elkaar en er worden nog wat visitekaartjes uitgewisseld. Voor mij is het nog een uurtje om in Elst te komen. Opnieuw was het LEUK!

Geen opmerkingen: