woensdag 22 april 2015

Boeiende en inspirerende gesprekken

 Vandaag hebben we weer een boeiend programma gehad. Iets voor de afgesproken tijd van 9.00 uur staat onze chauffeur klaar. We moeten naar de andere kant van de stad, naar de Nederlandse ambassade. We hebben daar een afspraak met de first secretary health. We nemen een aangepast parcours door de stad, omdat we wat adviezen hebben gekregen waar we wel en niet moet reizen. Als gevolg van de acties in Libië zijn er wat demonstraties te verwachten. En in die gebieden is het lastig reizen. Onze chauffeur brengt ons prima door de stad en ruim op tijd staan we voor de Nederlandse Ambassade.

De ambassade is een apart gebouw op een prachtige plek. De architect en het Nederlandse bouwbedrijf BAM hebben een plek gerealiseerd die zo bijzonder is dat er de eerste vijftien jaar geen aanpassingen aan gedaan mogen worden. Het is best bijzonder, maar helaas niet rolstoel-toegankelijk. Voor ons is dit niet van belang, want we zijn goed ter been. Omdat we te vroeg zijn start ons gesprek ook wat eerder. We krijgen een update over de situatie in Ethiopië en en met de informatie leren en begrijpen we nog beter wat er gaande is in Ethiopië. We leren waar zeer positieve ontwikkelingen zijn en we leren ook waar het best lastig is. Waar levert de samenwerking wat op en waar kosten de regels vooral energie en tijd. Er is een sterke regering die krachtig werkt aan een transitie. Dit lukt deels, maar ondertussen is de ruimte voor eigen ondernemerschap ook best lastig. Er zijn veel regels. Binnenkort wordt een nieuw vijfjarenplan voor de gezondheidszorg verwacht. We zijn erg benieuwd wat daar in komt te staan. Ook vanuit de Nederlandse zijde verandert er veel. Het budget voor het komende jaar wordt met 30% gekort. En je begrijpt dat dit een aderlating is voor de mogelijkheden vanuit Nederlandse zijde. En het is nog zeker zoeken hoe 'trade' dit kan opvullen. Ook het exchange project bespreken we en dit wordt enthousiast ontvangen. Kansrijk! Waardevol! Leuk om deze reactie te krijgen.



Ons volgende bezoek is aan de site van Mary Joy. We hebben diverse onderwerpen te bespreken, zoals de toekomstige plannen met één van de klinieken. Moet er gewerkt worden vanuit charity of vanuit zelffinanciering met eigen inkomensgenerende voorzieningen (IGA). Leuke discussie, verschillende perspectieven. We besluiten deze discussie morgen nog een vervolg te geven, om daar nog een stap dieper op in te gaan. Morgen kunnen we hierin  de CEO nog eens verder betrekken. Een rondwandeling over de site maakt duidelijk dat er aan de 'hygiëne improvement' actief wordt gewerkt. Gisteren is de nieuwe watertank gearriveerd. Een mooi voorraadvat waarmee de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd wordt.


Aan het einde van de middag staat onze volgende afspraak in het hotel en dus gaan we met onze chauffeur opnieuw door de stad en in 45 minuten staan we weer aan de andere kant van Addis Ababa. Ondertussen zien we nog een heleboel museum auto's, zoals bijvoorbeeld een dozijn VW Kevers (Herbies aldus Christien). We merken niets van de demonstraties die ondertussen op Meskel square aan de gang zijn. De afspraak die we gepland hadden staan, wordt alleen wat in tijd verlaat. Het lukt hem niet om tijdig door de stad te komen en we besluiten dat een ontmoeting in de avonduren ook prima is. Dus rond 20.00 uur komt hij langs. Ook dit wordt weer een zeer waardevol gesprek. We ontmoeten een inspirerende man die partner kan en wil zijn in het exchange programma. Hij heeft ideeën en een waardevol netwerk. Waardevol dat we hem gesproken hebben en inmiddels de nodige digitale verbindingen hebben gemaakt. Zo rond 21.30 uur is het genoeg. Harm gaat nog wat voetbal kijken, het lijkt wel of er iedere dag weer een nieuwe wedstrijd is. Jan schrijft de weblog en gaat nog wat verbindingen leggen via skype met het thuisfront. Het wordt de laatste nacht voor we weer naar Nederland vertrekken. Morgenavond om 23:55 staat 'onze' Dreamliner klaar voor vertrek. Dus of er morgen nog een update komt?

1 opmerking:

Anoniem zei

nog wat gemerkt van de 3 dagen rouw in Ethiopie? Goede thuisreis gewenst
groet wilmanet