zaterdag 18 april 2015

Wat toeristische ondernemingen

Vandaag is het zaterdag, dus weekend. En we hebben daarom wat toeristische plannen gemaakt. Om 5.30 uur opstaan (weekend...) en om 8.00 uur zou ons vliegtuig vertrekken. Het werd een halfuurtje later, dus redelijk op tijd. Ons doel is Lalibela, een oud plaatsje in het noorden van Ethiopië. Na een tussenlanding voor wat wisseling qua passagiers, komen we halverwege de ochtend aan op het vliegveld van Lalibela. Ons toestel is het enige 'grotere' toestel wat er is. En we mogen de koffers dit keer zelf van de karretje halen (de bagageband werkt niet mee). De shuttlebus staat en klaar en een ritje van drie kwartier door een prachtig, heuvelachtig landschap brengt ons op ruim 2.000 meter hoogte. Inchecken is een genot, ze staan op ons te wachten. Een prachtige Afrikaanse Tukul heb ik gereserveerd. Prima plek om twee nachten te verblijven.

Na een drankje is ons eerste doel de markt. Onze gids vertelt dat het een klein eindje lopen is, maar vertelt niet dat er hoogteverschil is, we op 2000 meter zijn en het rond de 27 graden is. Dus best nog een vermoeiend stukje. Maar de wandeling was de moeite waard. Het is de lokale weekmarkt en er wordt van alles verhandeld: schapen, ezels, runderen en kippen. Voor de fok of gewoon voor de maaltijd. En als je het schaap toch wil opeten kun je ook beter maar gelijk één van de poten slopen, dan kan hij niet meer weglopen. En als je de ezel op z'n plek wil houden, moet je de voorpoten aan elkaar vastbinden. Voor de Partij voor de Dieren is hier vast nog veel werk aan de winkel. Verder zijn er op de markt zaden, groenten, kleding, etc, etc. te vinden. Veel kleinschalige handel, dus iemand verkoopt uitsluitend uien, kruiden of pepers.

Na een goede lunch met lamsvlees (Jan) en macaroni (Harm) is het tijd voor een bezoek aan de rotskerken. Zeer oude Koptische kerken van circa 1000 jaar oud. Objecten die staan op de werelderfgoed lijst. Het zijn kerken die in de rotsen zijn uitgehouwen, zeer bijzonder! In de kerken heel veel symboliek en een verbinding tussen joodse en christelijke symboliek. En heel vaak komt de drie-eenheid (Vader-Zoon-Heilige Geest) terug. Onze gids kan heel goed vertellen, dus we leren veel.

Ons diner hebben we gepland in hét restaurant van Lalibela: Ben Anbeba. De plek en de architectuur is zeer bijzonder. Boven op een heuveltop is een restaurant als een soort bloem gebouwd. Met terrassen met een prachtig uitzicht op het westen. En dus een hele mooie zonsondergang. Volgens Harm de mooiste in zijn leven, dit kan niet meer overtroffen worden. Oftewel het was een prachtige plek die we nooit meer gaan vergeten. Rest ons een taxirit naar het hotel. Even skypen en het schrijven van deze weblog. Ik hoop dat je ervan geniet. Geef gerust je reactie.

Geen opmerkingen: