vrijdag 17 april 2015

Kansen voor exchange?

Vanmorgen zijn we naar het ministerie van gezondheid (ministry of health) van Ethiopië geweest. We hadden daar een afspraak met de director van de HRM afdeling van het ministerie. Jan heeft vooral overleg gehad over het twinning-exchange programma en gevraagd op welke manier hij Ethiopiërs bij het project kan betrekken. We hoorden dat er in Ethiopië een groot verschil is tussen de zgn. private ziekenhuizen en public ziekenhuizen. De private hospitals kosten, meer maar leveren ook betere kwaliteit dan de ziekenhuizen die gerund worden door de overheid. Daarnaast gaf deze director aan dat Ethiopiërs vooral gemotiveerd zijn om te werken vanwege het salaris. Volgens deze director is er weinig eigen (intrinsieke) motivatie aanwezig. Dit maakt het lastig om de kwaliteit hoog te houden, omdat Ethiopiërs vaak voor het geld kiezen en dus voor andere sectoren. Toch blijft het idee van exchange de moeite waard om uit te proberen. Vast dat er 5 deelnemers uit de Ethiopische zorg zijn te vinden.

Na dit gesprek zijn we naar Mary Joy gegaan en daar hebben we een gesplitst programma gevolgd. Toevallig waren er een aantal studenten 'Social Work' van de universiteit in Addis aanwezig om te horen hoe Mary Joy werkt. Harm sloot aan bij deze bijeenkomst en is in gesprek gegaan met de Ethiopische studenten over 'Social Work' in Nederland en Ethiopië. Het was apart om te merken dat de hulpverleners in Ethiopië met veel basalere vragen bezig zijn: hoe stoppen we armoede? Hoe zorgen we voor voldoende voeding voor iedereen? Op welke manier is zorg voor iedereen bereikbaar? Dit zijn vragen die ook in Nederland spelen, maar een stuk minder aanwezig en al helemaal op de opleiding. Vragen als: 'Hoe was je opvoeding?' en 'Wat is de invloed van je ouders en vrienden op jouw eigen karakter?' kennen ze op de universiteit in Addis niet, terwijl de CHE hier volop aandacht aan heeft besteed bij de opleiding van Harm. Jan heeft in de tussentijd contact gehad met het management van Mary Joy. We hebben gesproken over het vinden van donororganisaties en inkomensgenererende activiteiten en de kansen daarin voor Mary Joy.


 Hierna hebben we geluncht in ons 'balkontentje' en daarna hebben we even een middagdutje gedaan op onze hotelkamer. Na dit dutje hadden we weer een afspraak met een oude kennis, een bussinessconsultant waar Jan eerder mee heeft samengewerkt. We hebben gesproken over het twinning-exchange programma en andere zaken die spelen in Ethiopië en Nederland, zoals de verkiezingen voor prime-minister, privacy en de invloed van internet en nieuwe energie op de samenleving. Vanavond gaan we nog even een hapje eten in het hotel en morgenochtend vroeg hopen we naar Lalibela te vliegen voor ons weekendprogramma!

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk!
en ik zie stroopwafels! :-)
groetjes, betty