vrijdag 30 september 2016

Vastgoedmeesters in Antwerpen

Ik ben lid van de Vastgoedmeesters. Vastgoedmeesters is een netwerkorganisatie van freelancers. Vakmensen met minimaal 10 jaar ervaring in de vastgoedbranche: interimmanagers, vastgoedbeheerders, marketeers, projectmanagers. Gezien mijn woonplaats Elst ben ik lid van de kamer Arnhem-Nijmegen. Het is fijn gezelschap van grotendeels mannen die het leuk vinden om de gebouwde omgeving te bekijken en over het realiseren daarvan van gedachten te wisselen. Vorig jaar zijn we begonnen met een nieuwe traditie: een jaarlijks internationaal uitstapje naar een plaats en/of gebied. Dit jaar is Antwerpen ons doel!

In de vroege vrijdagochtend verlaten we de Betuwe en gaan we naar het Zuid-Westen. Bij de eerste Europese grens is het raak, de nood voor koffie is tot grote hoogte gestegen. We nemen een bakkie en komen daarmee in het ritme. Verbinden en Inspireren oftewel samenzijn (met eten/drinken) en rondkijken. Vanaf de grens is het nog een klein stukje en weldra zitten we in Antwerpen. Ons doel is het Eilandje.  Eilandje is een gebied in het noorden van de Belgische stad Antwerpen. Het kreeg zijn naam doordat het omsloten was door vlieten en sloten eertijds, en heden door de Schelde, dokken en de oude haven. Het Eilandje en de zeekanaalvlieten, Brouwersvliet, Timmervliet en Middelvliet, werden uitgebouwd door de grondspeculant en stedenbouwkundige Gilbert van Schoonbeke (1519-1556). Inmiddels zijn we iets verder in de tijd en is er veel gegraven, gebouwd, gesloopt, verbouwd, gesloopt, gebouwd.

We hebben een gids gereserveerd en hebben daarmee een prachtige rondleiding door het gebied. Met een krijtje tekent de gids de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied. Het is een heel verhaal, in de afgelopen honderden jaren is er veel gebeurd. We ontdekken de ontstaansgeschiedenis van Antwerpen en de uitbouw van de stad. Het kleine en grote bassin en de verdere groei van de havens. Het is een heel verhaal. Bij de heraanleg van het Eilandje rondom de dokken, zijn de straten versmald, maar de voetpaden zijn verbreed en zijn opnieuw aangelegd. Zodoende profiteren de cafés en tavernen om in de zomer hun brede terrassen uit te stallen. Het oude Entrepot werd afgebroken en er staan nu grote witte flatgebouwen en zakenkantoren. Aan de Godefridus- en Sint-Aldegondiskaai worden de voetpaden ook weer heraangelegd en worden de parkeerplaatsen langs deze kaaien gerenoveerd. De oude voormalige pakhuizen worden omgebouwd tot grote moderne, maar zeer dure loften en appartementen. De woonhuizen die vroeger niet veel waard waren, zijn aanzienlijk in prijs gestegen en de afbraakgronden voor nieuwbouw in de straten zijn erg duur geworden.

We lopen door het gebied en zien verschillende nieuwe ontwikkelingen. Zoals de nieuwbouw MAS, woontorens. Ook bezoeken we het gebouw waar lange tijd de emigranten zich verzamelden voor vertrek naar Amerika. Inmiddels een museum met een link naar de huidige vluchtelingenstroom. Boven op het museum een prachtig uitzichtpunt over het havengebied. We nemen een lunch met een burger en in de middag bezoeken we Museum aan de Stroom.

Na afloop een bakkie en nog even een verzorgingshuisje pikken. Dit keer voor zeevarenden en dus in het voormalige havengebied. Nieuwbouw, mooi gebouw aan de buitenzijde. Binnen niet helemaal conform Nederlandse wensen. In Antwerpen is het goed eten en we bezoeken ‘La Pilpe d’Anvers. Een goed bezocht eetcafé in de Haven. Prima eten, origineel ingericht en gezellig druk.

Het Havengebouw is 's avonds ook erg mooi. Een prachtige diamant in een stedelijke omgeving. Na afloop vertrekken bijna alle Vastgoedmeesters richting het noord-oosten. Ik niet, morgen heb ik nog een dagje Antwerpen. Het jaarlijkse fietstochtje voor (ex)AAG’ers is dit jaar in Antwerpen. En dus neem ik een hotel en bespaar ik me wat reistijd. Toeval dat het zo valt?

Geen opmerkingen: