zaterdag 10 december 2016

Kandy, de culturele hoofdstad

Ik word wakker in Kandy, dat is een stad die ligt in de binnenlanden van Sri Lanka, Colombo is de politieke hoofdstad van het land, maar Kandy is de culturele hoofdstad. Daarnaast is Kandy  naast Pollanaruwa en Anuradhapura één van de drie koningssteden van het land. De stad heeft een perfecte ligging tussen de bergen op zo’n 500 meter hoogte en is voornamelijk bekend vanwege de belangrijkste tempel van het land en is gelegen aan het kunstmatige Kandymeer. En dus start de dag met een bezoek aan de tempel, The Tempel of the Tooth de Dalada Maligawa.


De tempel van de tand is met stip de belangrijkste tempel van het land en één van de belangrijkste tempels voor het boeddhisme wereldwijd. In deze tempel ligt één van de overgebleven tanden van Boeddha. De tand schijnt in 483 voor Christus te zijn meegesmokkeld vanaf de Boeddha’s Funeral Pyre in het haar van een prinses. In 1283 werd de tand door India in beslag genomen, maar uiteindelijk keerde de tand weer terug naar Sri Lanka. De tand van Boeddha werd zo belangrijk dat de persoon die de tand in zijn/haar bezit had de baas werd van Sri Lanka. De tand schijnt nu dus in de Sacred tooth Relic, de tempel van de tand, in Kandy te liggen, maar of dit echt dé tand is, is totaal niet zeker. Er gaan verhalen rond dat de Portugezen de tand in de 16e eeuw hebben verbrand, maar Sri Lankanen zijn er van overtuigd dat dat een replica was. Dus, een echte tand van Boeddha of een neppe? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.. De tand krijg je echter ook niet te zien. Deze ligt veilig opgeborgen in een gouden kist die weer opgeborgen ligt in een uitstekend beveiligde kamer.

Drie keer per dag worden er bij de tempel rituelen uitgevoerd door de monniken en dus moeten we er om 8.30 uur zijn. Gezien het aantal chinezen in ons hotel verwachten we dat het een nogal toeristische attractie is. Maar dat valt heel erg mee! Midden tussen de locals maken we de rituelen mee en komen we onder de indruk van de overgave waarmee gebeden en offers worden gebracht. Heel heel veel bloemen en ook geuroffers. Wikipedia leert me dat het boeddhisme een levensbeschouwelijke en religieuze stroming is die werd gesticht door Gautama Boeddha, de "historische Boeddha", die volgens de overlevering in de 6e en 5e eeuw v.Chr. in het noorden van India leefde. Boeddhisme ontstond uit en als reactie op stromingen binnen het vroege hindoeïsme. Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen "middenweg". De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.

Na afloop van het bezoek aan de tempel gaan we naar een oud-Engelse begraafplaats. Vele koloniale overheersers blijken op jonge leeftijd gestorven. Van een beheerder krijgen we een rondleiding en we worden meegenomen in diverse levensverhalen. Hij kan ze opdreunen en we horen verhalen over een kapitein die in Rusland en Waterloo vocht en daarna naar Sri Lanka ging. Oorlogen overleefde hij, maar een tropische ziekte niet. Zo zijn er veel verhalen en we stellen vast dat het leven in de tropen vroeger best 'hard' was. Wie zouden de avonturiers van vroeger zijn? Waarom gingen ze? Waren er keuzes?


Rond de middag vertrekken we vanuit Kandy. Onderweg nog even een lunch en een bezoek aan een kruidentuin. Vele kruiden worden op Sri Lanka gekweekt en dat was voor onze voorouders 'goud'. Vrij goedkoop werden ze meegenomen en duur verkocht in Nederland. Naast kruiden waren er ook verschillende oliën . Met een voetmassage wordt duidelijk wat dat kan zijn. Best lekker en onze eerdere wandeling naar het einde van de wereld wordt weggesmeerd!

We moeten nog een heel eind rijden. Via Colombo gaan we naar Mirissa een klein badplaatsje aan een bounty-beach in zuid Sri Lanka. Hoe zou dit plaatsje zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld? Zou het nog een mooi strand hebben? De komende dagen zullen we daar achter komen!

Geen opmerkingen: