donderdag 22 maart 2018

De Dode Zee

De zon schijnt, de wekker loopt af en een nieuwe dag lacht ons tegemoet. Een ontbijtje staat voor ons klaar en we doen daarmee vandaag ons eerste terrasje! Kopje koffie, eitje en een broodje. Prima start van de trip die we vandaag voor ogen hebben. Inpakken en wegwezen in onze gehuurde auto.
 Vanaf onze bed en breakfast rijden we via de ‘ringweg’ bij Jeruzalem richting de Dode Zee. Ons eerste doel is Qumran, de plek waar de zgn. Dode Zee-rollen zijn gevonden. De opgravingsplek ligt langs de oevers van de Dode Zee en het is een heel bijzonder, ‘droog’ gebied. In en om de Dode Zee valt jaarlijks slechts 50 mm regen. We lopen door de opgravingen en proberen ons een beeld te vormen hoe het was. We zien de openingen van één van de grotten waar een groot aantal rollen zijn gevonden. Het bezoekje kost ons minder dan een uurtje.


 We vervolgen onze trip op de weg langs de Dode Zee. Het is een prachtige weg met aan de ene zijde de hoge droge rotsen en aan de andere zijde de steeds kleiner wordende Dode Zee. De afgelopen jaren is het waterniveau met 22 meter gezakt (sinds 1970). Na wat zoeken vinden we een spa waar we ons zwemtalent kunnen beproeven, hoewel zwemmen... Zwemmen in de zoute Dode Zee blijkt een hele bijzondere ervaring. Nadat je te water bent kom je als vanzelf weer boven drijven. Feitelijk valt het niet mee om je voeten onder water te krijgen! Goede buikspieren zijn overigens erg handig omdat je daarmee gestrekt kan blijven liggen in het water. En ondertussen kun je je handen en voeten boven water houden. Als je de schoolslag wilt doen lukt het je nauwelijks om je voeten onder water te krijgen en/of te houden. We vonden het een prachtige ervaring.

Ons volgende bezoek is de Massada. De Massada is een citadel die ligt op een hele hoge rots bij de Rode Zee. We bezoeken deze door er met een kabelbaan naar toe te gaan. Op circa 400 meter hoogte zijn er prachtige vergezichten. Op de Massada heeft Herodes ooit een prachtig paleis gebouwd. Ook bij de Joden is de plek erg bekend en is er een groep Joden geweest die zich lange tijd onttrok aan de Romeinse bezetter. Helaas is dit helemaal verkeerd afgelopen en gaat nu het verhaal dat de overblijvers zelfmoord hebben gepleegd. Ook in de nieuwste Joodse geschiedenis is de beklimming van de Massada een belangrijk element.  Feitelijk ligt de Massada hoog in de woestijn en is een rondtoer best een fysieke belasting. Enkele flesjes water helpen ons op deze tocht.

Tot slot rijden we terug naar ons slaapplekje. Een rit van circa 2 uur. We hebben diner in onze stamkroeg ‘Caravan’ waar we inmiddels voor de 3e keer zijn. De menukaart biedt nog steeds voldoende, en voor ons andere perspectieven. Vanavond moeten we op tijd naar bed, vannacht gaat de zomertijd in en morgen start al vroeg onze excursie naar de WestBank.

Geen opmerkingen: