zondag 18 maart 2018

Langs de kust naar het noorden, tot Libanon

We hebben deze week een goed gevuld programma voor ogen. Dus rond kwart over zeven is het tijd om op staan. Een heerlijke douche en vervolgens aan het ontbijt. De keus is er groot, warm of koud? Vloeibaar of vast? Zoet of zuur? Ik doe maar normaal. Broodje met kaas, jam en een eitje. En wat fruit en natuurlijk niet te vergeten de koffie! Zonder koffie komt mijn motor niet op gang.

Vandaag willen we de kustroute naar het noorden gaan volgen. Vanuit Jaffa komen we dan eerst lang Tel Aviv. Een bruisende stad met steeds meer grote en hoge gebouwen. Niet zoals in Dubai maar het begint wel wat te worden. We rijden een verkeerde weg in en daarna wordt het zoeken. Omdat er veel eenrichtingswegen, afslagverboden en andere hinderpalen zijn, blijkt het niet eenvoudig om de juiste weg te vinden. Maar uiteraard lukt ons het wel. Ons eerste doel is de havenstad Caesarea.



De havenstad is in de 4e eeuw v.Chr. gesticht door de Feniciërs. Later ging het deel uitmaken van het Griekse rijk van Alexander de Grote. In de Romeinse tijd werd de stad door Herodes de Grote uitgebreid en verfraaid. De bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen ca. 22 en 10 v.Chr. Herodes gaf de stad de naam Caesarea, ter ere van keizer Caesar Augustus. Onder Herodes groeide Caesarea van een relatief onbetekenend dorpje uit tot de tweede stad in het Joodse land. Herodes liet een grote haven aanleggen, met ruimte voor zo'n 300 schepen.

De haven was in de eerste eeuw een tussenstation op een van de belangrijkste vaarroutes van Alexandrië naar Rome. Zo vertrok Paulus uit Caesarea. Hier heeft Paulus ook gelogeerd in het huis van de evangelist Filippus (Hand. 21:8). Hier, in deze stad aan de zee, had Paulus 2 jaar huisarrest maar kon hij iedereen ontvangen. Hier had Paulus regelmatig contact met Lucas en andere apostelen. Vanuit deze stad trok Lucas er 2 jaar lang op uit om gegevens te verzamelen voor zijn boeken. Vanuit deze plaats heeft Lucas zo goed als zeker ook Maria de moeder van Jezus geïnterviewd en vele anderen die in zijn evangelie ter sprake gebracht worden. Hier in Caesarea heeft Paulus een bijzonder confronterend gesprek gehad met  procurator Felix  over het geloof in Jezus Christus. (Hand.24:26). Van de stad zijn er nog aardig wat resten te zien. We lopen door de ruïnes en bekijken de voormalige tempels, haven en uiteraard het amfitheater.

Na Caesarea staat Haifa op het programma. Naast Haifa ligt het Karmelgebergte, een heuvelrug van circa 500 meter hoogte. Haifa is een drukke stad en met de auto gaan we de Karmel op. Prachtige uitzichten over de stad zijn onze beloning. Ondertussen is het ook op de Karmel erg druk, we rijden wat rond en besluiten toch snel weer verder te gaan.

Vlak bij de Libanese grens zijn prachtige krijtrotsen. In een kabelbaan dalen we af naar grotten en bezoeken we een prachtig schouwspel. De grotten staan bekend als de Rosh Hanikra en danken hun bestaan aan de eroderende kracht van de aanstormende golven. Het is er prachtig en ondertussen nemen we nog even wat foto’s van de Libanese grens. De grenspost wordt nu nog voornamelijk gebruikt door VN-militairen.


Vandaag is ons einddoel Nazareth, daar hebben we een plekje in een hotel gereserveerd. De tocht naar van de Libanese grens naar Nazareth duurt vrij lang (1,5 uur). Niet omdat het zover is maar omdat het verkeer zo langzaam rijd. Er is veel file! Als we aankomen blijkt ons hotel gesloten. We bellen de eigenaar en hij komt naar ons toe. Wat blijkt: het is vandaag zondag. En dus is het hotel gesloten en is er een foutje gemaakt in onze reservering. Gelukkig wordt het opgelost, het hotel gaat voor ons open. We zijn vannacht de enige gasten! En een receptionist wordt opgetrommeld en zal er vandaag helemaal voor ons alleen zijn. En hij gaat waarschijnlijk ook ons ontbijt klaarmaken. Prima geregeld. We nemen de avondmaaltijd in de ‘mall’, wat in Nazareth is het vandaag zondag, een rustdag.

Geen opmerkingen: