dinsdag 20 maart 2018

Naar Beth She'an en Jeruzalem

De wekker loopt af en we hebben er weer zin in. Zoals alle dagen hebben we ook voor vandaag een ambitieus programma bedacht. Na het ontbijt vertrekken we met als eerste doel om onze auto weer vol benzine te krijgen. Dit blijkt een lastige klus. Bij de eerste pomp is er mogelijk iets mis tussen onze auto en de benzinepomp? Moet er een digitale verbinding worden gemaakt? Het lukt in ieder geval niet om onze benzinetank te vullen. Bij de 2e pomp kunnen we niet met onze creditkaart betalen en dus gaan we verder voor een 3e poging. Ook daar blijkt het lastig, het menu is in het Hebreeuws en de vertaling via google-translate blijkt gebrekkig. Onze roep om support werkt, er komt een mannetje die ons helpt. Alleen de pincode moeten we zelf intypen en verdere privacy ontbreekt. Zelfs ons kenteken wil de pomp weten. Maar het lukt om weer een volle tank te krijgen en we kunnen op weg.

Onze eerste doel is Beth She’an. Deze plaats is een prachtige (en de grootste) opgraving van Israël. Het is een plek waar vanaf 1500 voor Christus geschiedenis is gemaakt. Vele volken zijn er dus aan het bewind geweest. De Egyptenaren, Kanaänieten, Joden en later ook de Romeinen, Mammelukken, etc. In 750 na Christus is de stad verwoest door een aardbeving. Toen was het afgelopen en pas in de afgelopen eeuw hebben opgravingen weer een deel zichtbaar gemaakt. We bezoeken de resten van een badhuis van de Romeinen, een Egyptische Tempel, een synagoge van  de Joden en straten van de Romeinen. Het is een indrukwekkend gebied. Ook in de tijd van Saul was het een stad van aanzien. Nadat Saul zelfmoord pleegde werd zijn lichaam opgehangen in deze stad (1 Sam 31:10). Na afloop bezoeken we nog een amfitheater dat vlak bij ligt. Ook rapen we daar een geocache in het voormalige leeuwenverblijf van het theater. Waarom zouden daar leeuwen zijn?

Vervolgens vertrekken we richting Jeruzalem, een autorit van bijna 2 uur. Onderweg nog een snelle hap bij de Mac met een test of deze gelijkwaardig is aan de rest van de wereld. De BigMac blijkt inderdaad hetzelfde, dus geslaagd voor de wereldwijde test. Daarna door naar Yad Vashem, het monument waar de herinnering aan de holocaust op indrukwekkende wijze levend wordt gehouden.

We nemen een audioguide en lopen het park in. Er zijn veel boompjes geplant als monument voor mensen die betekenis hebben gegeven aan het verzet tegen de holocaust. Er blijken voor veel Nederlanders boompjes te staan. Vervolgens bezoeken we het museum en we nemen de tijd. Eigenlijk teveel tijd, want plotseling worden we opgejaagd. Het blijkt richting sluitingstijd (17.00 uur) te gaan en we zijn er nog lang niet door.

Het 2e deel van het museum nemen we in een veel hoger tempo. Tot slot komen we in de ‘hall of names’. Een kamer met allemaal boeken waarbij het doel is om alle holocaust slachtoffers een herinnering te geven. Van iedereen, dus ruim 6.000.000 pagina’s een herinnering. Het is nog niet af, maar wel heel indrukwekkend. Tot slot gaan we naar het kindermonument waar de 500.000 kinderen van de holocaust worden herdacht.

Ondertussen is de tijd sneller gegaan dan gepland. Vandaag was ons plan te ambitieus. We besloten toch nog even een bezoek aan de Olijfberg te brengen. Een ritje van ¾ uur door de spits van Jeruzalem. Net voor het donker wordt zijn we er. Helaas de kerken zijn niet meer te bezoeken, de hof van Getsemane is gesloten en het wordt snel donker. We besluiten maar snel door te gaan naar onze overnachtingsplek. Iets buiten Jeruzalem hebben we een plek in Jeruzalem Hill Inn. Het navigatiesysteem van Google brengt ons op precies de juiste plek. Onze kamer is klaar voor ontvangst. En vlakbij is een heerlijk Arabisch restaurant. Het eten is prima en de terugblik op de dag is goed. Hoewel het programma wat te ambitieus was zijn we tevreden over het resultaat.  We gaan nog even doornemen hoe we morgen verder Jeruzalem gaan verkennen. We hebben ook daar opnieuw veel zin in.

Geen opmerkingen: