maandag 19 maart 2018

Nazareth en het Noord Oosten van Israël

Het was vannacht rustig in het hotel, we waren de enige gasten. Om 7.00 uur werden we verrast door een telefoontje, ons ontbijt stond klaar. En dat terwijl we nog lagen te slapen. Omdat we ook voor vandaag weer ambitieuze plannen hebben was opstaan best wel een goed idee. Dus een lekkere warme douche en op naar de ontbijtzaal. Ons tafel was gedekt met vele gerechten. Eigenlijk had ik mijn hele gezin wel kunnen meenemen, zoveel stond er voor ons klaar. Oftewel genoeg om de dag met een volle buik te starten. En we waren heel gastvrij door niet alles op te eten!


Ons eerste doel is niet ver. We willen de ‘Basiliek van de Aankondiging’ bezoeken. Een wandeling van circa 20 minuten vanuit ons hotel. De Basiliek van de Aankondiging in Nazareth is een moderne katholieke kerk gebouwd over de resten van Byzantijnse en Kruisvaarders-kerken. Het bevat de grot waarin de Maagd Maria het nieuws ontving van Gabriel dat ze Jezus zou baren. De kerk is sinds de vroegste tijden een bedevaartsoord en blijft vandaag een belangrijke halte voor pelgrims van het Heilige Land. De huidige basiliek is gebouwd op oude resten, is nu wel een moderne kerk die gebouwd is in de 20e eeuw. De kerk heeft verschillende niveaus en is zeer bijzonder.

Na dit bezoek aan Nazareth vertrekken we richting het Meer van Galilea / Tiberias en we bereiken het meer bij het stadje Tiberias. De stad werd in het jaar 17 na Chr. gesticht door Herodes Antipas, de zoon van de beroemde koning Herodes I. Herodes Antipas noemde het naar de princeps Tiberius. Het is een groot meer en langs het meer gaan we op zoek naar een geocache. Deze vinden we snel en ik heb nog een leuke trackable (TB) uit Tukkerland die ik er achterlaat. Deze TB wil graag reizen en dat lukt zo wel!


Na Tiberias vertrekken we naar de plaats aan het meer waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken. Het is een heuvel aan de noordelijke kust van het meer van Galilea. De heuvel heeft grote grasglooiingen die ruimte bieden aan veel toehoorders. Vanaf deze hoogte bij het dorp Tabgha (in de buurt van Kapernaüm) hebben we een geweldig uitzicht over het meer. We staan op een historische plek!

Na al deze bezoeken aan plaatsen uit de tijd waarin Jezus op aarde was gaan we wat verder in de tijd. In het noorden bezoeken we de burcht Nimrod, gebouwd door moslims in 12e en 13e eeuw. Dit kasteel ligt heel strategisch op een hoogte en is gebouwd op de zuidelijk helling van de Hermon. Een bergketen op de grens van Libanon/Syrie/Israel. Een pittige wandeltocht brengt ons via de verschillende torens naar prachtige uitzichtpunten. Op wat grote afstand zien we zelfs nog wat sneeuw op de Hermon liggen, hoewel de temperatuur al dagen tussen de 25 en 30 graden is. We hebben heerlijk weer!

Inmiddels zitten we helemaal in het noordoosten van Israel en daarmee op de Golan hoogte. In de jongste geschiedenis van de 20e eeuw was dit het strijdtoneel tussen Syrië en Israël. We nemen de weg vlak langs de grens en de gedemilitariseerde zone en kijken uit op Syrië. Ondertussen zien we de restanten van gebouwen die in puin zijn geschoten. Ook zijn er nog veel mijnenvelden en gelukkig geven bordjes aan waar je niet moet lopen. De weg is veilig!

Tot slot bezoek we Kapernaüm, een plaatje tegen het meer van Galilea. Kapernaüm wordt in het Nieuwe Testament genoemd als de woonplaats van Jezus en verschillende van zijn discipelen: de broers Simon Petrus en Andreas, de broers Jacobus en Johannes en verder Matteüs, de tollenaar en schrijver van het gelijknamige evangelie. Jezus ging, toen hij hoorde dat Johannes de Doper gevangen was genomen, zelf in Kafarnaüm wonen. Er is vrij weinig van de gebouwen over, en op oude restanten zijn nieuwe gebouwen gerealiseerd. Maar het is wel een prachtig plekje aan het meer.
Moe en voldaan keren we terug naar ons hotel in Nazareth. Een buffet wacht op ons en we doen ons tegoed een vis, vlees en salades. Opnieuw ruim voldoende!

Geen opmerkingen: