maandag 30 april 2018

Van de Coastal route naar de WIld Atlantic Way

En opnieuw schijnt de zon! Als we de gordijnen open doen blijkt dat er weer een zonnige dag op ons wacht. Ook vandaag wordt het weer prachtig. Vandaag nemen we het laatste deel van de Causeway Coastal Route en bezoeken we Londonderry. Daarna gaan we onze tocht vervolgen aan de Ierse westkust (Atlantische zijde) en gaan we een deel van de Wild Atlantic Way rijden. Vast ook een mooie tocht.

Na het ontbijt en het uitchecken maken we een kort uitstapje naar Dunluce Castle. Dit kasteel uit de middeleeuwen ligt heel erg mooi op de kliffen, hoog boven de zee. Het is een typisch 'Iers' en vervallen kasteel. Oftewel de resten van de muren en op de grond gras. En prachtige uitzichten op en vanaf het kasteel. Het is nu een hele mooie plek om rond te lopen en het was vast vroeger ook een hele mooie plek om te wonen. Dit wonen is al honderden jaren niet meer mogelijk, of men moet als woonvorm kamperen hebben. De illustraties die we zien geven wel een heel mooi beeld hoe het ooit was. Dus we kunnen ons hiervan een goede voorstelling maken.

Na het bezoek aan het kasteel rijden we het laatste deel van de Causeway Coastal Route en komen we uit in Londenderry. Dit is qua omvang de 2e stad van Noord-Ierland. Het oudste deel is een ommuurde stad en we lopen over een deel van deze oude muur. Ook bezoeken we het 'nieuwe stadhuis' uit het einde van de 19e eeuw. En we lopen over de nieuwe Peace Brug (2011) over de rivier. Een brug die het overwegend protestantse deel verbindt met het overwegend katholieke deel van de stad. Er zijn geen controle posten, wachten, roadbloks o.i.d. en ook militairen zien we niet. Het lijkt of er in Noord Ierland toch echt serieuze tekenen van vrede zijn. Wat er onderhuids nog is weten we niet.

Na het bezoek aan de stad bezoeken we Grianan of Aileach, een zeer oud fort uit de 9e eeuw. Vooral de ligging is heel erg mooi. Op slechts 244 meter maar met een fantastisch uitzicht op de hele regio. Het is helder weer en we kunnen heel ver kijken. Het is een prachtig gezicht! Daarna vervolgen we onze route in Ierland. Overigens is de grens tussen Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk) en Ierland nauwelijks zichtbaar. Alleen de kwaliteit van de weg verschilt iets ....

We gaan op weg naar onze volgende slaapplek. Via de navigatie van google-maps hebben we ingesteld dat we naar de Island-View b&b gaan. Bij aankomst blijken dit niet de juiste plek te zijn omdat er verschillende in de provincie Donegal met deze naam zijn. En we zijn bij de verkeerde en de eigenaar vertelt dat dit vaker voorkomt. Ons plekje is ruim een uur rijden naar het noord-westen. Een extra tocht langs de Wild Atlantic Way. Oftewel we moeten nog een eindje langs een hele mooie weg rijden. Gelukkig is dit geen straf en rijden we door een prachtige omgeving. Rond 17.30 uur bereiken we de juiste b&b en kunnen we inchecken. In het nabij gelegen dorp (met een leuk, klein haventje) is één restaurant. Het is dus niet lastig te kiezen waar we gaan eten. En het eten is er prima. En daarmee is deze dag opnieuw een zeer geslaagde dag in de roadtrip van vader en dochter Luursema!

Geen opmerkingen: