woensdag 2 mei 2018

Dagje natuur en cultuur

Vandaag is de enige dag in onze vader-dochter trip waarop we onze koffers achterlaten op de hotelkamer. Vanavond komen we namelijk weer terug op onze locatie vlakbij Galway. Op ons programma staat een route via de Galway bay, langs de westkust naar de streek Connemare. We gaan daar de abdij van Kylemore bezoeken. En in de middag gaan we het plaatsje Galway met een bezoek vereren. Om 8.00 uur is het tijd om op te staan. Ruim voor de smartphone-wekker aangeeft dat het zo laat is ben ik wakker. En dus kan ik de accu sparen voor de rest van de dag. In het hotel een keuze uit verschillende ontbijten en na de Ierse ervaring van gisteren heeft toch het continental-breakfast mijn voorkeur. Dit is ruim voldoende voor mij. En Christien kiest dit keer de gezonde ontbijtversie. Pap met fruit en honing. Ze vertelt me dat dit de pap is die haar schoonvader ook altijd op de vroege ochtend naar binnen werkt.

Rond 9.00 uur vertrekken we uit het hotel en we volgen een prachtige route langs de kust. Mooie vergezichten over de Galway bay met wisselende bewolking. Soms een buitje en vlak daarna strak blauw en zonnig. Het tweede deel van de route gaat door heuvels, bergen met daartussen diverse meren. Het is een mooi natuurgebied en je kunt er genieten van hele verschillende vergezichten. Rond lunchtijd komen we aan in Kylemore.

Kylemore is ooit in de 19e eeuw gebouwd door een zekere Henry die een cadeautje voor zijn vrouw heeft gemaakt. Een prachtig landhuis (zomerhuisje) aan een meer met een Victoriaanse tuin. Later is het leeg komen te staan en heeft een groep Belgische nonnen (vluchtelingen uit de 1e wereldoorlog) het gekocht en zij hebben er een abdij van gemaakt. Onderdeel van de abdij was een kostschool voor meisjes. Tot 2010 is het complex in gebruik geweest voor het onderwijs dat de nonnen gaven. Inmiddels is dit deel gesloten, is het complex gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers. En daarmee is een toeristenstroom (met bussen vol) op gang gekomen. Het is namelijk een prachtige plek en ook de tuin is zeer bijzonder (Victoriaans) ingericht. Een juweeltje voor de liefhebber.

In de middag rijden we verder (terug) naar Galway. Galway is het bestuurlijke centrum van west Ierland en daarmee een behoorlijk stadje. Het is bekend van de muziek, pubs en restaurants. En dus weten we wat we op het programma kunnen zetten. Shoppen en ondertussen genieten van Ierse muziek, eten en drinken. En dat lukt ons als vader en dochter prima. Op straat diverse muzikanten en ook in de pub waar we eten is (Ierse) live muziek. Het laatste tochtje naar ons hotel is maar een klein eindje. En opnieuw kunnen we de balans van de dag opmaken: het was weer een hele leuke dag!

Geen opmerkingen: