donderdag 4 september 2014

Luxe ouderenzorg

Vanochtend staat een bezoek aan Normafa Idősek Otthona op het programma. Om 10.00 uur worden we verwacht bij Zoltán Simó. Namen blijven lastig voor mij. Het Hongaars is een aparte taal en heel moeilijk te volgen. Het schijnt ook nauwelijks op andere talen te lijken. Dus op wereldniveau heb je er weinig aan. De taalvaardigheden van veel Hongaren zijn ook beperkt. Ik begrijp dat veel van oorsprong Engelstalige TV ook wordt vertaald. Best jammer, het zou veel handiger zijn als communicatie makkelijker was.

De locatie die we bezoeken ligt in het Buda deel van Budapest. Dit is het ´betere deel´ van de stad. En in dit betere deel moeten we op een toplocatie zijn. Het is een plek boven op de heuvel en er is een fantastisch uitzicht. De rode loper is (voor ons) uitgelegd. De locatie blijkt een voormalig congreshotel dat is omgebouwd tot huisvesting voor ouderen. Iedere bewoner heeft een eigen kamer en kan deze kamer gebruiken tot de dood langskomt. Het model dat gehanteerd wordt is gebaseerd op een full-service en full-life concept. Als ouderen er komen wonen betalen ze een eenmalig bedrag voor het appartement. Ze mogen er dan zonder verdere huur wonen tot hun dood. Daarnaast betalen ze een bedrag van circa € 400,= per maand voor service. In dat bedrag zijn alle verdere kosten begrepen zoals eten, drinken, wassen, schoonmaken, zorg, eenvoudig medicijnen, 24uurs bereikbaarheid etc. De instelling krijgt ook nog een bedrag van circa € 160,= van de regering.

Het concept van Normafa Idősek Otthona bespreken we uitgebreid. Wat werkt? Wat werkt niet? Wat is de betekenis van de (financiële) systemen? Het is een leuk gesprek. Het is duidelijk een luxe concept en meer gericht op senioren die mogelijk ook zorg nodig hebben dan een verpleeghuis. In Hongarije heeft de levenslange garantie op een eigen kamer veel waarde. Op veel plekken is dit er niet en als de zorg toeneemt, zijn er bijna altijd meerbedskamers. Het concept dat we bezoeken heeft dat niet, en dat geeft kansen. Het model is wel ‘socialistisch’, iedereen betaalt onafhankelijk van je verbruik. Het is duidelijk een service hotel-matig concept. Dus het is niet primair op zorg gericht maar op genieten van het leven. De tijd gaat snel en we zijn zomaar twee uur verder. Een rondleiding maakt het concept in praktijk duidelijk. Het was een goed bezoek. ‘

Langzamerhand zijn de beelden over de care-zorg in Hongarije duidelijk geworden. Ik heb verschillende modellen gezien en gesprekken gehad. Voor dit moment is het genoeg en het is tijd om naar het vliegveld te gaan. Om 13.00 uur wordt ik verwacht om in te checken en me gereed te maken voor een vlucht met Wizzair. Alles verloopt goed en de negatieve verhalen op internet over deze maatschappij herken ik niet. Het is een budget-airline en je krijgt wat je afspreekt. Niet meer maar ook niet minder. Dus zorg dat alles klopt en reken niet op meer services waar je ook niet voor betaald hebt. Eigenlijk is het nog beter dan Ryanair. In het vliegtuig proberen ze niet je van alles aan te smeren wat je niet wilt hebben. En een kopje koffie kost bij Wizzair maar € 2,= volgens mij veel goedkoper dan bij Ryanair. Kortom prima prijs prestatie verhouding. En om 16.00 uur sta ik weer op Nederlandse bodem. Vanaf Eindhoven is het een uurtje rijden naar Elst.

1 opmerking:

Anja zei

Bizar he hoe cultuur gebonden Ouderenzorg is. Eerlijk had ik verwacht dat er in dit lang geen of weinig aandacht aan deze doelgroep zou worden besteedt. En dat de kinderen voor de ouderen horen te zorgen. Inclusief de vader of moeder in huis nemen. Eerlijk gezegd denk ik dat op deze manier: Dus voor 570 euro per maand onmogelijk de 'service' verleent kan worden die nodig is. Maar kennnelijk werkt het!