woensdag 21 maart 2018

Jeruzalem, DE stad!

Het is inmiddels 10 voor 9 in de avond. Ik zit op mijn terras voor onze kamer van Jeruzalem Hills Inn met uiteraard uitzicht op de lampjes van Jeruzalem. Vandaag was het heerlijk weer met een temperatuurtje van rond de 25 graden en ik zit nog wat te ‘herkauwen’ op de dag van vandaag. Het is heel fijn om met een laptop op schoot, via wifi met de wereld verbonden nog even onze weblog bij te werken. Wat is er vandaag gebeurd.

Uiteraard start de dag met opstaan, wassen en ontbijt. We blijken terechtgekomen in een bed en breakfast van Messias belijdende joden die uit Amerika naar Jeruzalem zijn gekomen. Tijdens het ontbijt hebben we een gesprek met de eigenaar en hij geeft ons nog wat waardevolle tips voor ons voor vandaag geplande bezoek aan Jeruzalem.  De belangrijkste is waar parkeren we de auto? Een garage met heel veel plaatsen (ruim 1.000 stuks) vlakbij de Jaffa poort in de stadsmuur is een prima plek. En inderdaad, ruimte voldoende, goede locatie en de auto heeft er een goed dak.

Zoals verschillende gidsen aangeven starten we, na het rapen van geocache, met een wandeling over een deel van de oude stadmuur van Jeruzalem. Prachtige uitzichten en wat inzicht in de opbouw van de stad. Een opbouw die grotendeels gekenmerkt wordt door chaos, chaos en chaos. Uit vele verschillende periodes is van alles naast en op elkaar gebouwd. Waarschijnlijk is er geen commissie Welstand die een rol heeft gespeeld? Andere belangen waarschijnlijk wel. Zo zien we de Vaticaanse vlag wapperen op verschillende gebouwen. Een plek waar meer dan 1.000 pelgrims kunnen slapen! En veel scholen.


Op advies van de eigenaar van onze bed en breakfast gaan we vervolgens naar de Garden of the Tomb. We leren dat er verschillende overleveringen zijn waar Golgatha zou zijn geweest en de locatie Garden of the Tomb zou aannemelijk kunnen zijn.


Het aantrekkelijke van deze locatie is dat het in zijn huidige staat een redelijke gelijkenis kan hebben met de situatie tijdens de kruisiging van Jezus. Het is een plek die zeer geschikt is voor een stel protestantse jongens zoals Bob en ik. Met enig inlevingsvermogen kunnen we ons de bijbelse verhalen voorstellen. De kruisiging, het graf en de tuinen. Prima plek om te bezoeken. En de tekst op de deur van het graf is zeer juist. ‘He is not here, he has risen’.

Na een prima lunch gaan we de Heilige Grafkerk bezoeken. Een andere plek die door sommigen wordt gezien als de plek waar Golgatha was en Jezus begraven is geweest. Een plek waar een zestal verschillende kerken van alles om, over en naast hebben gebouwd. Nauwelijks herkenbaar als een kruisigingsplaats en lange rijen voor het mogelijke graf van Jezus. Ook daar is één zaak zeker, Jezus is opgestaan! Hij is dus niet meer in de Heilige Grafkerk. Overigens best een plek om eenmaal in je leven eens te bezoeken.




Vervolgens willen we de Tempelberg even bezoeken. Omdat we geen Moslim zijn en niet weten hoe de toegangsregels zijn blijkt dat niet eenvoudig. De Tempelberg is vaak gesloten, zeker op het moment dat wij deze willen bezoeken.

De klaagmuur is wel toegankelijk en dus gaan we deze bezoeken. Herkenbaar van de foto’s en de vele gebedsbriefjes in de muur. Een bezoek aan de gebedsruimte geeft inzicht hoe waardevol deze plek is voor de (orthodoxe) joden.

Na het bezoek aan de Klaagmuur gaan we verder in de City of David. De Stad van David is de aanduiding van een archeologische site in Jeruzalem. Deze ligt naast de zuidoostelijke hoek van de muren van de oude stad van Jeruzalem, in de wijk Silwan die tot Oost-Jeruzalem behoort. De gevonden structuren op de site behoorden volgens de opgravers tot het paleis van koning David, maar deze identificatie is net als vele anderen omstreden. De site omvat ook de Siloamvijver en de watertunnel die werd gebouwd door koning Hizkia. Het is een mooie plek om te bezoeken en hiermee hebben we een klein inkijkje in het oude Israel.

Tot slot wandelen we door de Joodse wijk, toch heel anders dan de Arabische wijken in Jeruzalem. De Joodse wijk lijkt veel beter onderhouden, netjes en heeft iets minder dominante winkels. Zouden de Joden je minder willen verkopen? Nadat we terug bij de auto zijn rijden we in een rit van circa 1 uur terug naar onze herberg Jeruzalem Hill Inn. Het is opnieuw een waardevolle dag.

Geen opmerkingen: