zaterdag 24 maart 2018

Tel Aviv

Onze rondreis nadert haar einde. We hebben nog één volle dag te gaan en we gaan deze dag benutten om meer van Tel Aviv te ervaren. Een stad is als een ‘tuin-wijk’ van Jaffa begonnen en is uitgegroeid tot een volwaardige wereld stad met ruim 400.000 inwoners. Een stad ligt aan de kust en er is een boulevard langs de Middellandse zee. Om op gang te komen heb ik een kopje koffie nodig. En daar is uiteraard wel een tentje te vinden die me daar bij wil helpen.

De ontwikkeling van Tel Aviv is gestart in het 1e deel van de 20e eeuw en was een stedenbouwkundig succes waarbij de bevolking groeide gestaag. Na de Eerste Wereldoorlog was er weer een immigratiegolf. Veel Europese architecten kwamen naar het Mandaatgebied Palestina. In 1925 werd het Technion geopend, de technische universiteit in Haifa. Met name in de jaren 30 ontwierpen geïmmigreerde en aan het Technion afgestudeerde architecten veel huizen en kantoren in Tel Aviv.

De huizen werden gebouwd zonder tierelantijnen, met bouwkundige trucjes om de hitte buiten te houden en veelal in de stijl van het 'Nieuwe Bouwen' (Bauhaus). Tel Aviv is qua architectuur van de jaren 30 het grootste openluchtmuseum ter wereld. Sinds 2003 staat De witte stad, zoals deze genoemd wordt, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan het Bauhauscentrum, een introductiefilm en een audio-guide geven ons een prachtige indruk van dit werelderfgoed. Overigens is er nog wel enig restauratiewerk te verrichten maar met een klein beetje fantasie is het heel goed mogelijk om een voorstelling te maken wat het ooit was.

Onze tweede doel is een bezoek aan de boulevard langs de zee. We lunchen met een prachtig uitzicht op het strand, de golven en de levendige boulevard. Er zijn veel mensen die de spieren oefenen door min of meer hollend de boulevard te nemen. Andere blijven bij een heerlijk glaasje hangen op het strand. Wij houden het op een wandeltochtje en het rapen van een geocache. Dit keer een nano onder een bankje. We moesten even wachten tot we aan de beurt waren!

Nadat we de smaak van Tel Aviv voldoende tot ons hadden genomen hebben we ons hotel opgezocht. Het is hetzelfde hotel waar we de rondreis een weekje eerder gestart zijn. Een prima hotel waar we onze huurauto in de parkeergarage onder het hotel kwijt kunnen. Dat spaart boetes en parkeerbelastingen. Inmiddels kennen we de weg en we weten dat je in de omgeving van het hotel heerlijk kunt eten in een ‘hip’ wijkje. Oftewel een culinair genot in oude meuk. Nog één nachtje en morgen richting de airport. Om 13.05 uur worden we verwacht bij Transavia.

Geen opmerkingen: