maandag 4 november 2013

Actieve Nederlanders bij Debre Zeit / Hidi


Vandaag staat een bezoek aan de Hidi kliniek op de agenda. Hidi is een klein plaatsje zo'n 50 kilometer ten zuiden (bij Debre Zeit) van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. In dit gebied, waar  volwaardige medische zorg ontbreekt, is in de afgelopen jaren door enkele Nederlanders een regionale polikliniek gerealiseerd. Het doel van Kliniek Hidi is medische voorlichting geven, kennis overdragen en spoedeisende- en verloskundige hulp verlenen.

Rond 7.00 uur zouden we vertrekken, maar door het drukke verkeer en wat Afrikaanse toestanden wordt het rond 7.45 uur. Vervolgens zitten we midden in de spits in Addis Ababa. Een dagelijkse spits die veel weg heeft van een verkeersinfarct. Als gevolg van de vele constructiewerkzaamheden zijn een aantal doorgaande wegen geheel afgesloten. Wat er dan gebeurt is eenvoudig, bijna alle auto', bussen, vrachtauto’s komen op de enkele wegen die wel open zijn stil te staan. En het kost heel veel tijd om door de stad te gaan en uit de stad te komen. Vervolgens is ook de weg richting Debre Zeit in constructie. Hier en daar gaan we naast de (voormalige) weg rijden om kuilen te ontwijken. Langzaam maar zeker gaan we richting bestemming. Zolang het langzaam gaat is het best veilig er is mogelijk alleen wat blikschade als je elkaar raakt. Het laatste stuk (15 km) gaat over gravel. De weg wordt steeds kleiner, stijler en lastiger te vinden. Mijn navigatie (Garmin eTrex) met crowdsourcing Ethiopische kaart werkt prima. Zelf alle kleine weggetjes staan erop en we vinden ons doel perfect. Voor sommige medereizigers wel een verrassing hoe ik als Nederlander de weg wijs.
We worden ontvangen door Tineke van der Haar. Samen met haar collega Anne Ruth Kuipers gaan we eerst koffie drinken en bespreken we de activiteiten van de Hidikliniek. We zijn onder de indruk van het resultaat. Er wordt hier veel goed werk gedaan. We leren de ‘formule’ die de Hidikliniek gebruikt en worden deelgenoot van de verschillende ervaringen. Ook Sr. Sebider die mee is krijgt hiermee een kijkje in een ‘keuken’ hoe het ook kan. Zeer waardevol.

Ondertussen nemen we een kijkje op de boerderij. Broer Jan van der Haar heeft een mooie boerderij opgebouwd en heeft zich gespecialiseerd in koeien en aardappels. Op deze locatie en nog 6 andere plekken wordt voortgang geboekt en wordt ook de lokale samenleving betrokken bij de beschikbare kennis van de Nederlander. 

In de middag rijden we terug naar Addis Ababa. Nog steeds is het verkeersinfarct niet opgelost, dus het kost wat tijd om het hotel te bereiken. Aan het einde van de middag zijn we weer veilig in ons tijdelijke thuis, hotel TopTen. We evalueren de resultaten en nemen tijd voor verwerking, emailen, krant lezen, eten, presentatie maken, etc. etc. Onze activiteiten buiten Addis zijn nu klaar. De komende dagen blijven we op korte afstand en gaan we in verdere dialoog en hebben we nog enkele gesprekken.

Geen opmerkingen: