zaterdag 2 november 2013

Op bezoek bij de voormalige president

Ook voor vandaag staan diverse bezoeken op de agenda. Rond 8.00 uur worden we opgehaald en gaan we de berg op. Addis Ababa ligt op 2500 meter hoogte en we gaan naar de berg Entoto. Deze berg (3.200 m1) staat vol met Eucalyptus bomen en we kunnen genieten van een uitzicht over de stad. Op deze berg staat de ‘onze lieve vrouwekerk’ van Entoto, waarin 1882 Menelik II is gekroond en welke een typische Ethiopische cirkel vorm heeft. We bezoeken de kerk, het voormalige paleis en neuzen wat rond.

Daarna gaan we op bezoek bij een agrarisch project in oprichting. Sr Zebidir van Mary Joy wil een project met koeien beginnen en daar een IGA (income generating Activity) van maken. We bewonderen haar ambitie en proberen ons in te leven in de beoogde schaalgrootte. Er komen wat kinderen langs en er ontstaat een zeer ‘natuurlijk’ fotomoment. Vervolgens dalen we de berg af en gaan op bezoek bij de voormalige president. We ontmoeten Girma Wolde-Giorgis, een 88 jaar oude man die van 2001 tot begin oktober 2013 de president van EthiopiĆ« was. Hij woont in een paleisje en naast hem ontmoeten we ook zijn vrouw en dochter. Het was een bijzondere en voor mij niet alledaagse ontmoeting.

Vervolgens is het tijd voor een lunch en wat rustiger ontmoetingen. We ontmoeten Amarra Kassa, een voormalige werknemer van Mary Joy die voor zichzelf is begonnen. En ons meeneemt in wat actuele ontwikkelingen in business in Ethiopie en in de wereld van de NGO. De regels voor NGO zijn best lastig maar als privat company lijkt het wat eenvoudiger. Het lijkt of gezondheidszorg ook als een gewone bedrijfsactiviteit wordt gezien en ‘iedereen’ relatief eenvoudig aan de slag kan. Todat je NGO wil worden. '


Vervolgens ontmoeten we Zekrie, een lokale consultant waar ik veel mee heb samengewerkt. We gaan op pad naar het Holland House om een hapje te eten (was wat lastiger te vinden met alle constructiewerkzaamheden in de stad). We spreken de eigenaar Wim Woudenberg en begrijpen dat het aantal overlanders sterk (80%) is afgenomen. Doordat Egypte momenteel niet zelfstandig bereisbaar is, is de (auto)weg naar Europa bijna afgesloten. De enige weg gaat via Soedan Port Sudan te varen naar Jedda (Saudi ArabiĆ«). Vanuit dat land moet je in 4 dagen in Irak / Iran zien te komen (maximum periode visum) om dan naar Turkije te gaan. Niet de eenvoudigste weg voor overlanders, dus het droogt voor Wim wat op. Rond 22.00 uur zijn we terug in het hotel. Tijd om wat te rusten.

Geen opmerkingen: