woensdag 12 maart 2014

De laatste afspraken en nog wat sightseeing

Opstaan en inpakken. Inpakken om terug te reizen is makkelijker dan inpakken om te vertrekken. Bij een terugreis is het een kwestie van al je eigendommen in de koffer krijgen. Je hoeft niet na te denken en keuzes te maken over het al dan niet meenemen. Alles wat van mij is moet mee. En natuurlijk past het, want op de heenweg is het ook gelukt.
Vandaag is onze eerste afspraak bij een administratiekantoor. Een bedrijf wat de salarisadministratie verzorgt voor de Zuid Afrikaanse medewerkers van de kliniek. We krijgen toelichting op de lokale tax-law en de economische situatie ter plaatse. Een leuk en open gesprek over business, compliance en andere wetenswaardigheden.

Vervolgens gaan we voor onze volgende afspraak richting Kaapstad. We stellen onze tomtom in. Tijdens de rit verbazen we ons over de route en ruim voordat we in het centrum van Kaapstad zijn geeft een heldere stem aan 'bestemming bereikt'. Midden in een woonwijk zijn we er? En onze afspraak is op de 7e verdieping? Er zijn hier nauwelijks verdiepingen. We hebben een foutje gemaakt. Onze tomtom staat op 'Plein-road' en we moeten naar 'Plein-street'. Een verschil van bijna 15 km! Omdat we ruim op tijd waren zijn we nog steeds op tijd.

Om 11.30 uur hebben we een afspraak met Kevin Chaplin van de Amy Biels Foundation. Een stichting die zich richt op de jeugd (12 – 18 jaar) in the townships en vooral actief is in after-schoolprograms. Kevin geeft een toelichting op zijn activiteiten in deze stichting en ook zijn activiteiten in het Ubuntu-leadershipprogram waar hij bij betrokken is. Er ontstaat een wederzijdse boeiende conversatie en we begrijpen dat hij ook het programma voor TIAS Tilburg in Zuid Afrika verzorgt. Binnenkort komt er weer een groep afstudeerders voor de MHA. Er lijken samenwerkingsmogelijkheden! Leuk! Een rondleiding door het kantoor van de Amy Biels Foundation levert ons een kennismaking met de staf op en een video over het ontstaan van de foundation. Een interessant verhaal over de rol en betekenis van vergeving. Ook ontmoeten we een roep vrijwilligers, het zijn merendeel vrouwelijke studenten van de Avans Hogeschool en een enkele van de HAN. (bijna allemaal SPH). Ze geven ons een toelichting op hun activiteiten en zij blijken in het 3e jaar te zitten en stage te lopen. Een mooie plek en een mooie ervaring.
Na afloop van het gesprek is het tijd voor een lunch met wat aankopen. We gaan naar een shopping center, lunchen in een trendy place en kopen wat Biltong met een ZA wijntje. Leuk voor thuis. Daarna gaan we nog een tochtje langs de kust maken en willen we een con-collega instelling bezoeken.
Het wordt een prachtige tocht en ook ons niet aangekondigd bezoek bij de con-collega is succesvol. We kunnen hiermee onze beelden en bevindingen goed afronden. Onze trip heeft opgeleverd wat we zochten. Vanuit onze rol als Raad van Toezicht hebben we informatie verzameld en kunnen we op het juiste niveau een bijdrage leveren. Dat was ook de bedoeling van deze trip. Onze laatste trip is van 'Kommetje' naar het vliegveld. Opnieuw een prachtige tocht langs de kust, nu bij zonsondergang. We stoppen op enkele plaatsen en nemen nog wat foto's en een filmpje. Ruim op tijd zijn we op het vliegveld. Oftewel rondhangen, wachten, koffie, wachten, rondhangen en na middernacht vertrekt ons vliegtuig.


En nog een filmpje vanaf Chapmans Peak. 

Geen opmerkingen: