donderdag 16 april 2015

Ontwikkelingen bij Mary Joy

Vandaag zijn we voor het eerst tijdens deze trip naar Ethiopië langs geweest bij Mary Joy. We werden opgehaald door de senior programmanager van Mary Joy. Na een ritje door Addis kwamen we aan bij de kliniek van Mary Joy. Omdat Harm voor het eerst in Ethiopië is, gaven de senior programmanager en de controller van Mary Joy een inleiding waarin ze de diverse projecten toelichtten. Daarnaast was dit voor Jan een handige update van de afgelopen anderhalf jaar. Mary Joy heeft zich met name ontwikkeld door een actief beleid met een eigen visie en door het verder integreren van bestaande programma's. Een voorbeeld hiervan is het opzoeken van de kwaliteiten en talenten van een individu, het trainen van deze mensen en vervolgens het opzetten van een bedrijfje met deze mensen waardoor ze hun familie kunnen ondersteunen. Ook nemen ze dan deel aan een peer-group waarin ze hun ervaringen delen en elkaar tips kunnen geven. Verder is Mary Joy bezig met het aanleggen van een (verbeterd) watersysteem en riolering bij de kliniek in Addis Abeba. Met de eigen visie en promotie is gezocht naar nieuwe, aanvullende donorpartners. De verloskamers zijn opnieuw in gebruik genomen en er zijn maandelijks 30 á 40 bevallingen. Mary Joy is partner geworden in een project rondom borst- en baarmoederhalskanker. Hiermee worden de faciliteiten veel beter benut. En dat is goed gelukt, dus de uitwerking van het eerder met Jan opgestelde strategieproject verloopt goed. Al met al is goed te zien dat Mary Joy zich verder ontwikkelt! En zelfs in Awassa is de kliniek inmiddels weer heropend.

Tijdens het bezoek aan Mary Joy hebben we ook een rondje gelopen over de nabij gelegen markt. Jan had dit rondje al vaker gelopen, maar voor Harm was dit de eerste keer. Kinderen die met je mee lopen omdat je 'blank' bent en kippen die levend meegenomen worden van de markt, het zijn nieuwe dingen voor Harm. Ook heeft hij voor het eerst een 'enjera' gegeten, het nationale gerecht van Ethiopië. Het was heerlijk! Na de afspraken bij Mary Joy werden we weer teruggebracht naar het hotel waar de volgende afspraak was.

Jan had via via een afspraak gemaakt met een Italiaans-Ethiopische vrouw met een netwerk in het zakenleven van Ethiopië. We hebben gesproken over de mogelijkheden over een exchange-twinning project met tien Nederlanse mensen en tien Ethiopische mensen. Jan heeft nu een netwerk aangeboord met diverse Ethiopische trainers die wellicht een bijdrage kunnen leveren aan het project. Na deze afspraak hebben we nog een colaatje gedronken op hetzelfde balkon als waar we gisteren zaten. Wederom een leuk uitzicht over de grote weg van en naar het centrum van Addis. Blijft een mooi uitzicht met fascinerende aspecten. Daarna hebben we in het hotel een hapje gegeten en een biertje gedronken, de zgn. Walia. Walia is een Ethiopisch product van Heineken. Dit is een nieuw product en schijnt een concurrent te worden van Saint George, het nationale bier. Nu gaan we weer slapen, morgen een drukke dag met nieuwe afspraken!

Geen opmerkingen: