woensdag 11 februari 2015

Vroeg verzamelen, voor vertrek naar Duitsberg

Voor velen start de dag vroeg. Om 7.45 uur is het verzamelen bij het treinstation in Elst. Elst ligt min of meer op de route richting Duitsland. We gaan in een luxe touringcar op reis met 16 personen en natuurlijk een buschauffeur. Zowel de buschauffeur als de reisleider reageren op de naam Jan. Overigens in de rest van het gezelschap bevinden zich nog 4 Jannen. Oftewel ruim 35% van het gezelschap voelt zich aangesproken door de naam Jan.
Onze touringcar is mooi op tijd. Een hele grote bus van de Betuwe Express draait om 7.45 uur de parkeerplaats op. De pitch van de stoelen staat op ruim en de koffie in de bus is klaar. En voor wie de koffie onderweg wil lozen is er een WC aan boord.

Klokslag 8.00 uur vertrekt de bus. Op weg naar Krefeld, een afstand van ruim 100 km. Ruim op tijd komen we aan bij het SeniorenZentrum Krefeld. Het seniorenZentrum Krefeld is de winnaar van de EAHSA Award (European Association of Homes and Services for the Ageing) voor de beste facility in Europa in 2014. Deze is uitgereikt op de Bi-Annual Conference 2014 in Amsterdam. Bij de uitreiking is daarbij de volgende tekst gebruikt.

“Senioren Zentrum Krefeld offers outstanding pioneering services to 297 older persons living in their care home, sheltered housing or receiving home care services. A total of 210 employees provide a wide range of person-centred care services to older people. In this organization care recipients and care givers are valued as individuals and treated with dignity and respect. The ethos of care provided, structured around the Eden Alternative, permeates through the facility from the board of directors, the management team, the workforce and volunteers ensuring the best possible quality of life is experienced by older people needing support and guidance in their everyday life.”

We krijgen een rondleiding en toelichting van Pflegedienstleiterin Frau Silke Nachtwey en Geschäftsführer herr Franz-Josef Susen. Er wordt een toelichting gegeven op de instelling en de Eden Filosofie die wordt toegepast. We begrijpen dat de cliënttevredenheid erg hoog is. Uit de toelichting begrijpen we dat er vooral gestuurd wordt op aandacht en menselijke relaties. Systemen zijn slechts ter ondersteuning.
Het belang dat cliënten zelf kunnen kiezen, deelnemen aan activiteiten etc. en hierdoor minder medicatie, fixatie, etc. nodig hebben. Hierdoor is er naar verwachting meer tevredenheid bij cliënt, familie en medewerkers. Het sociaal welbevinden leidt tot minder zorgconsumptie. Het Eden concept heeft vast een rol in de ontwikkeling van deze instelling betekend. In de rondleiding zien we weinig bijzondere vernieuwingen. Het cliëntendossier blijkt nog geheel ‘on-paper’ en het gebouw komt ‘verouderd’ over. De deurkrukken zijn voorzien van desinfecterend ‘zilver’, een toepassing die ik nog niet eerder heb gezien. Uit eindelijk begrijp ik niet helemaal waarom deze instelling de prijs heeft gehad.

Ons tweede bezoek brengt ons ruim 40 km verder in Essen. Daar bezoeken we het Unperfecthaus dat is gevestigd in het voormalig Franciscaner klooster. Het Unperfekthaus is in 2004 opgericht door Reinhard Wiesemann en is een culturele instelling in het centrum van Essen. Het huis biedt ruimte aan artistieke activiteiten en seminars en daarnaast  is er eten en huisvesting voor velen die iets willen ondernemen. Na een drankje is er een rondleiding. We leren dat kunstenaars voor een habbekrats gebruik maken van het gebouw. We zien vele vormen van kunst en ontmoeten kunstenaars die aan het werk zijn. Het ‘eenvoudig’ gerenoveerde gebouw biedt ruimte aan tal van activiteiten en is een creatieve broedplaats met ontmoetingen. Flexwerken anno 2015 met ruimte voor tal van activiteiten. En het business model komt uit de bezoekers die betalen om de culturele activiteiten te bewonderen en uiteraard het eten en drinken gebruiken. De initiatiefnemer van het Unperfecthaus heeft een straatje verder een MehrgenerazionHaus ontwikkeld. Een concept waar mensen van verschillende leeftijden samenwonen en vanuit medegebruik van voorzieningen leven. De gedeelde maatschappij, een trendy ontwikkeling.
De grote diversiteit in de maatschappij krijgt in dit project gestalte, voor van alles is ruimte. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om talenten te ontwikkelen. Er is een uitgebreid lunchbuffet, waar we van genieten. Volop keuze uit vele verschillende lekkere producten. Rond 14.00 uur vertrekken we, op weg naar het volgende bezoek.

In Duisburg bezoeken we  Sozialwerk St. Georg. Deze instelling typeert zichzelf als een ‘innovatieve sociale service’. We zijn bij deze instelling op bezoek omdat we meer willen weten over toegepaste ICT. Wolfgang Meyer en Anne Huffziger geven een toelichting. Uit de toelichting begrijpen we het volgende: ‘We don’t believe in technology, we believe in people assisting people’. Uitgebreide vormen van camera toezicht passen niet bij de visie van Sozialwerk St. Georg. Oplossingen op het terrein van Ambient Assisted Living worden vooral gezocht in ‘eenvoudig’ registraties zoals bewegingsmeldingen. Door alles te registreren wat beweegt en daar patronen aan te koppelen wordt een ‘early warning’ systeem ontwikkeld. Dit systeem werkt met de stoplichtmethode: rood, oranje, groen. Het al dan niet in actie komen van personeel wordt mede gestuurd door de data-analyse van beweging. Door Sozialwerk St. Georg is een flexibele thuisset ontwikkeld die het mogelijk maakt om ook extramuraal ingezet te worden. Het lijkt best wel een simpele toepassing met een uitgebreide analysetool, om daarmee het personeel op de juiste plaats in te zetten en vooral aandacht aan mensen te laten geven!
Tijdens de rondleiding bezoeken we een livinglab waar we de toepassingen zien. Tevens zien we onderzoeken naar kleuren (blauwe plafonds) en een keuken met verlaagbare bovenkastjes. In de groepswoning ontmoeten we diverse vrolijke senioren. Hoewel de faciliteiten er niet bijzonder uitzien lijkt de cliënttevredenheid groot. Opnieuw een bewijs van de menselijke aandacht die een goed product realiseert.

Tot slot reizen we naar Rheinhotel Dreesen, net iets onder Bonn. Dit is onze eerste overnachting en we gebruiken daar het diner. Er is keuze uit vis of vlees en er zijn enkele lekkere wijnen. Vooral de Riesling smaakt prima. Met een klein groepje sluiten we de dag af met een wandeling langs de Rijn. Een rivier die we deze studiereis diverse malen passeren.



Geen opmerkingen: