dinsdag 13 december 2016

Langs de kust van het zuiden naar het noorden

Vandaag is de laatste dag in Mirissa op zuid Sri Lanka. Helaas begint langzamerhand het einde van de reis door Sri Lanka in zicht te komen en gaan we vandaag richting Negombo waar we morgen op het vliegtuig stappen. Maar eerst nog een frisse duik in de oceaan, bijna direct vanuit mijn bed. Pyjama uit, zwembroek aan en 50 meter lopen. De zee bruist en er zijn weer heerlijke, best hoge golven. Bij iedere golf moet ik de keus maken of anders mee omhoog en gezien het omvalrisico een duik er doorheen. Een foute keus kan een vervelende consequentie hebben. Je kunt door of over een golf gaan, als je over de golf gaat moet de golf niet omvallen in de branding. Toch maak ik één keer een onverwachte verkeerde keus. Ik duik in een golf en stoot met mijn hoofd met grote kracht op een ‘object’. Zeer vermoedelijk een zeeschildpad die door de golven wordt meegenomen. Gisteravond heb we ook al zo’n beest op het strand zien landen en weer vertrekken. Grote, best harde beesten. Ik heb enige schade aan mijn hoofd en het bloed komt eruit. Gelukkig is er hulp van de familie en weten we de schade te beperken. Ik ben een ervaring rijker!

Om half negen vertrekken we met ons busje naar Booscha, de plaats waar Jiska gewerkt en gewoond heeft. Ze laat ons de school zien en we kunnen vrij rond lopen. Helaas is het vakantie en is het momenteel niet in gebruik en zijn er geen kinderen. Ook kunnen we het white-house waar ze gewoond heeft zien en hebben we een gesprek met de eigenaar. Leuke ontmoeting en we drinken samen een Sri Lankaans kopje zwarte thee.

Daarna gaan we verder naar Kalatora, een plek waar we een boeddhistische tempel bezoeken. Vandaag is het Poya dag (volle maan) dus het is erg druk. De tempel die we bezoeken staat bekend om zijn grote dagoba en is ook van binnen te bezoeken. Feitelijk een dagoba in een dagoba. Deze tempel is bekend bij chauffeurs die op de weg langs de tempel vaak een offer brengen. Overigens is de offerbereidheid de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. In 1983 stopten alle chauffeurs, in 2006 een veel kleiner aantal chauffeurs en nu nog maar een paar. Overigens is de weg ook veel drukker geworden, dus misschien is de netto opbrengst gelijk gebleven?


In Colombo gaan we op zoek naar een lunchlocatie. Mount Lavina, een bekende locatie bij strand-aanbidders is snel gevonden. Als gevolg van Poya dag zijn er diverse tentjes gesloten, maar gelukkig is er ook nog één open. En dus kunnen we ons lichamelijk versterken.


Daarna verder naar de Negombo Canals. Een systeem van vaarwegen dat ooit door de Nederlanders is aangelegd. We huren een bootje en hebben een prachtige tocht door de natuur over de kanalen en door de laguna. Mangrove bossen, veel vogels zoals ijsvogel, strandloper, reigers, etc. en een enkele (dode) krokodil. Prachtige zonsondergang boven het water, echt genieten! En daarna inchecken bij de Airport Hub Hotel. Een hotel op 10 minuten van het vliegveld waar we morgen rond 7.00 uur gaan inchecken. Dubai is waiting for us!

Geen opmerkingen: