Om 6.30 loopt de wekker af, tijd om op te staan. Het water uit de douche was koud, het bleek dat ik de boiler zelf moest aanzetten. En dat ben ik helemaal niet gewend, dit soort zaken gaat toch automatisch. Maar wakker werd ik wel, na overigens een goede nachtrust. In het hotel is een ethiopisch ontbijt, althans ik herken enkele zaken uit een eerdere reis. Een warme hap (wie heeft daar zo vroeg zin in?), pannenkoeken, droog brood en wat fruit. Naast ons zitten wat andere nederlanders die zich hierop voorbereid hebben. Uit een plastic zak toveren zij kaas en hagelslag tevoorschijn. Enige aanpassingsvermogen lijkt daar te missen!
Rond 8.00 uur worden we opgehaald, door Sr. Zebider Zewdie herself, directeur/bestuurder van Mary Joy. Als eerste bezoeken we een private kliniek en in no-time staan wij in de verloskamers. We krijgen een beeld hoe het in de ‘prive-sector’ in Addis werkt. Voor 5000 brrr (€ 200,=) is alles geregeld. Koopje om daar een baby te baren. In de gouvernment-sector is het nog veel goedkoper. Dan ben je voor 150 brr (€ 6,=) helemaal klaar. Overigens de kwaliteit en de omstandigheden van dit alles is wel anders dan in Nederland. Na dit bliksembezoek aan een kliniek reizen we door het drukke verkeer van Addis verder naar de kliniek van Mary Joy (regio Arko). Met genoegen zie ik wat materiaal hangen dat ik herken én wat verder ontwikkeld is! Vorig jaar heb ik ondersteuning gegeven bij de uitwerking van de strategie en het thema ‘chain-kettingen’ is daadwerkelijk verder opgepakt. Leidend principe is het verder verbinden van programma’s en integratie van verschillende soorten programma's. Het is opgepakt en blijkt te werken. Heel erg mooi om dat terug te zien en te constateren dat het strategieproject 'verschil' heeft gemaakt.
We krijgen ook een uitgebreide update over de werkzaamheden van Mary Joy en mijn reisgenoot krijgt inzicht waar Mary Joy mee aan de slag is. We spreken met de verschillende disciplines en krijgen hiermee inzicht in de toegevoegde waarde die nu geleverd wordt. Het is echt anders dan we gewend zijn en zeker zinvol om hieraan tijd te besteden. We kunnen alleen maar een bijdrage leveren als we het vertrekpunt van Mary Joy goed kennen en dat leren we vanochtend. Ons volgende bezoek is bij de board van Mary Joy. Een 6 persoons bestuur dat is samengesteld uit 3 vrouwen en 3 mannen en vanuit diverse disciplines al jaren een bijdrage levert. In een kort overleg bespreken we wat actualiteiten en vervolgens genieten we samen van een traditionele Ethiopische lunch. We eten diverse gerechten(vlees, groenten, etc.) met enjera. Dit is een Ethiopische pannenkoek gemaakt uit sorgem-, maïs- en bloemmeel en deze pannekoek is ook gelijk het bestek! Dus met de gewassen handen alles op eten. En na afloop de koffie.
Als laatste bezoek we een gouvernment hospitaal, oftewel gemeenteziekenhuis. Een korte rondtocht in het ziekenhuis leert ons wat het niveau van zorg voor veel lokale mensen is. Het voldoet volstrekt niet aan de nederlandse standaarden en het kost ons wat tijd om goed te doorgronden wat we zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten