donderdag 26 maart 2015

Nederland, we doen het best goed!

Na een dagje Duits spreken is het wel weer genoeg. We reizen af naar Horst (Limburg) waar we een bezoek brengen aan De Zorggroep. We bezoeken de locatie Hof ter Berkel. Deze locatie heeft een lange (ontwikkel) geschiedenis. Na vele jaren discussie en overleg is een samenwerking ontstaan tussen de gemeente, zorginstelling en gebiedsontwikkelaar. Het resultaat is een gebiedsontwikkeling waarbij een verpleeghuis en nabij gelegen woningen zijn gesloopt. Vervolgens is er op basis van een toekomstgerichte visie een nieuw concept gerealiseerd voor diverse doelgroepen. Oud en jong, gehandicapten en zorgbehoeftigen. In de presentatie wordt duidelijk wat de visie en ambities waren en zijn. Ook wordt uitleg gegeven hoe deze vertaald zijn op deze locatie in stenen. De rondleiding maakt duidelijk wat dat in de praktijk betekent. Voor de doelgroep dementerende ouderen zijn kleinschalige groepswoningen gerealiseerd die vooral een thuis zijn. Iedereen is van mening dat dit zeer goed gelukt is en het een mooi praktijk voorbeeld is. Voor de somatische doelgroep is gekozen voor individueel wonen met buurtkamers voor ontmoeting. Het is een concept waarbij de cliënt zoveel mogelijk zelfstandigheid behoudt. We leren van De Zorggroep waar grenzen worden bereikt en hoe leerervaringen continue worden omgezet in nieuwe ideeën. Momenteel wordt opnieuw nagedacht over een klein specialistisch centrum. De conclusie van dit bezoek is dat er ook binnen het huidige stelsel goede en mooie voorzieningen zijn te realiseren en dat we het daarmee in Nederland best goed doen.

Voor ons tweede bezoek vandaag moeten we een eindje reizen. In Brugge staat het residentie complex Ten Eeckhoute. Dit complex ligt in het centrum van Brugge en is gericht op cliënten die iets meer willen en kunnen besteden aan comfort. Zodra je binnenkomt voel je direct de sfeer. Het is een sfeer die allure heeft en zichtbaar is in details. Luxe afwerkingen zoals marmer, kroonluchters, stijlvolle meubels, etc. Midden in Brugge beschikt de residentie over een private tuin en er is veel aandacht voor hospitality. We krijgen een uitleg over het concept en constateren dat het zeer dienstverlenend is en dat daaraan ook een vaste maandelijkse prijs is verbonden.

Na het bezoek aan de residentie is het tijd voor een bezoek aan de Halve Maan om een Brugse Zot te nuttigen. Lekker en gezellig. Er is één persoon in de groep die graag een wijntje heeft, en dat kan natuurlijk niet. In een bierbrouwerij is geen wijn. ’s Avonds zijn hiervoor nieuwe kansen. In de St. Jan hebben we een ontmoeting tussen Belgische en Nederlandse zorgpartijen georganiseerd. Een ontmoeting met diner in verschillende gangen. Tussen de gangen een spreker die een kort referaat houdt wat aanzet tot dialoog. We hebben de groepen gemixt over verschillende tafels en tussen de gangen is er daarmee ruimte voor onderlinge contact en gedachte wisseling. Een leuk concept om het delen van ervaring te faciliteren. Een concept dat ik op volgende reizen vaker wil toepassen.

De avond vliegt om en vlak voor middernacht lopen we naar het Hotel. Het was opnieuw een mooie dag met veel verschillende ontmoetingen. Volop ruimte voor delen van ervaringen en kennis en het opdoen van nieuwe ideeën of het zicht op zaken die we best goed doen.

Geen opmerkingen: