dinsdag 24 maart 2015

Studiereis, 3 landen tour D-NL-B

Morgen vertrek ik met een groep van 15 personen voor een korte en intensieve 3-landentour. Deze reis is gericht op het 2e echelon van leidinggeven in de zorgsector, zowel voor de directe zorg als in de ondersteunende sectoren. De veranderopgave in de langdurige zorg is groot. Er is alle reden om kritisch naar de ingeslopen werkwijze in onze aanpak te kijken. Er is een toenemende behoefte aan authenticiteit en aan nabijheid van diegenen die er voor mensen daadwerkelijk toe doen. Er ontstaan nieuwe vormen van solidariteit. Door zelforganisatie zoeken mensen naar nieuwe verbanden waarbinnen ze hun doelen verwezenlijken en behoeften vervullen. Dat kan in de buurt of in de wijk. De doelstelling van deze reis is inspiratie en verdieping te zoeken en dit met elkaar te bespreken.

We gaan in in korte tijd meerdere organisaties in drie landen te bezoeken. Ik verwacht dat er inzichten ontstaan die leerervaringen en beleving waardevol maken. Een heilige graal zullen we niet vinden, en in Nederland doen we het best heel goed. De eerste dag bezoeken we 4 locaties in het Ruhrgebied en we gaan overnachten in Duisburg. Op donderdag gaan we via Horst (NL) naar Brugge (B) waar een miniconferentie is. Op vrijdagavond staan enkele bezoeken gepland en vrijdag hopen we moe en voldoen terug te keren in ons vertrouwde land.

Voor de groep zoek ik inspiratie op het gebied van gebieds- en samenwerkingsconcepten, mantelzorg, extramuralisering en zelfredzaamheid. We gaan met het management in gesprek, om samen leerervaringen in positieve en negatieve zin op te doen. Behalve leerervaringen van anderen, verwachten we ook dat er veel van elkaar geleerd wordt door het gezamenlijk optrekken met een gemĂȘleerd, maar zorgminnend gezelschap en dat er mooie verbindingen gelegd worden tussen mensen en gedachten. Ondanks een vol programma is daar in aangename sfeer ruimschoots gelegenheid voor.

Ik heb er zin in. Morgen moet ik om 7.30 uur in Eindhoven klaar staan.

Geen opmerkingen: