dinsdag 24 januari 2012

Lekker werken en ook genieten

De werkdag start op het kantoor van Encore. Dit is het lokale adviseursbureau dat bij de evaluatie en ontwikkeling van het nieuwe strategische plan is betrokken. Het is een kort tripje vanuit het hotel en er is een warme ontvangst. De drie betrokken mensen ken ik inmiddels en dat blijkt ook het hele bureau te zijn. Ze werken zonder verdere staf en werken aan leuke opdrachten. Ook voor andere NGO's hebben ze aan gelijksoortige opdrachten gewerkt en dus weten ze waarover het gaat. We bespreken de verdere 'aanvalsplannen' en de uitwerking van de methodieken. Het blijkt dat we elkaar goed aanvullen en snel op één lijn zitten. Het voorstel voor de verdere planning ronden we  af. We stellen vast dat we vinden dat het een goed plan is.

De lunch gebruik ik met Ton Haverkort. Hij is de regionale programma coordinator van Cordaid in Ethiopie. We bespreken de Ethiopische omstandigheden, de aanpak en werkwijze van Cordaid en we eindigen de boeiende dialoog met een beschouwing over de geldstromen en verantwoordingsinstrumenten in het ontwikkelingswerk.

In de middag bespreken we verdere plannen met de staf van Mary Joy. Er komen enkele waardevolle aanvullingen, we diepen op onderdelen wat verdere inhoud uit. Het wordt steeds duidelijker op welke onderdelen de evaluatie zich richt. De komende twee dagen hebben we op verschillen locaties verdere verdiepingen van het werk van Mary Joy. We doen dit gestructureerd en hebben ons goed voorbereid. Rond 16.30 uur ben ik terug in het hotel. Over enkele dagen ga ik verder op reis richting het zuiden. Daar schijnt het warm te zijn en dus is een bezoek aan een kapper geen overbodige luxe. Voor € 1,50 laat ik me knippen en zie ik er weer pico bello uit! Koopje.

In het hotel heb ik een Nederlander ontmoet die hier een weekje is in het kader van de uitwisselingen tussen de Maastricht School of Management en lokale opleidingsinstituten. We besluiten er samen op uit te trekken voor een hapje (Ethiopisch) eten. Eerst even met de taxi chauffeur onderhandelen over de prijs en uiteraard een beetje afdingen. Dat hoort er bij. En dan naar het opgegeven restaurant, Yod Abysina. Het blijkt een wat luxer restaurant te zijn met live muziek en dans. We schatten in dat het bovengemiddelde Ethiopiers zijn die daar komen en het is er behoorlijk druk. En met de muziek en dans best gezellig. Van één van de acts heb ik een kleine film gemaakt, zie filmpje. We genieten van een heerlijk lokaal buffet. Rond 22.00 uur gaan we richting hotel. We pakken niet de taxi op de hoek maar lopen een eindje. Onderweg besluit een 'dronken' gast met ons op te lopen. Hij heeft het steeds over God. Hij heeft een flesje 'water' met alcohol in zijn hand. Na enige tijd besluiten we te gaan onderhandelen met een taxichauffeur. Ondertussen wil onze meeloper ook geld en ontstaat wat gedoe. Uiteindelijk geeft de taxichauffeur deze man wat Birr's en we kunnen weg. Alleen de taxichauffeur blijkt helemaal niet te weten waar ons hotel is. We rijden maar wat en we komen in buurten waar veel vrouwen zijn. Gelukkig rijdt het door en na enige tijd vraagt hij de weg aan een andere chauffeur. Vrij snel komen we op bekende plekken en worden we veilig bij het hotel afgeleverd. Opnieuw was het een dag waar we voor het project een redelijk stap konden zetten. En ondertussen heb ik ook genoten van de Afrikaanse omstandigheden.


1 opmerking:

Piet en Heleen zei

Dag Jan,

In je verhalen lezen we hoe je geniet van elke dag. Heerlijk. Het werk loopt (vanuit je verhalen begrepen te hebben) ook lekker en tevens geniet je van het land, de bevolking en alles wat er verder bij komt kijken.
Enne....je ziet er inderdaad weer pico bello uit.En dat voor € 1,50.
Dat doen ze in Nederland niet na.
We wensen je kracht en wijsheid voor de onderhandelingen die je nog moet gaan ondernemen.

Liefs Piet en Heleen