zaterdag 27 augustus 2022

Cambridge, centrum van groei

Vandaag staat Cambridge op het programma. Cambridge is een stad op 45 minuten treinen vanaf London. Een stad met 150.000 inwoners en daarmee Nederlandse maat, bijna als Arnhem. Een stad die volop in ontwikkeling is en waar veel gebouwd wordt. Twee ontwikkelingen zijn daarbij van belang. Enerzijds een stad gericht op onderwijs die de verbinding met het bedrijfsleven maakt en anderzijds een forensenplaats op redelijke afstand van London met veel werkgelegenheid. Oftewel in Cambridge is er een belangrijke vastgoed-groei impuls als gevolg van de uitwisseling tussen onderwijs en de research in het (medische en technische) bedrijfsleven. Er wordt daarmee actief kennis vanuit het onderwijs gebruikt om nieuwe (commerciƫle) producten te ontwikkelen en te verkopen. We bezochten de medische campus en de technologische campus. Echte groeipareltjes. Veel vastgoed, prachtige ontwikkeling om te zien en het gaat hard. De groei van Cambridge ontstaat vanuit de activiteiten op deze campussen. Het is ook een belangrijke aanjager van de woningbouw die we later zien. Er zijn opvallend veel dure woningen, blijkbaar werknemers met een iets hoger inkomen. Sommigen lijken ook wel erg gewone woningen, net als in Nederland. Overigens prima huizen en best gevarieerde architectuur.

Daarnaast is de afstand met de werkgelegenheidscentra zoals London van groot belang. Hoe dichter bij een treinstation en hoe dichter bij London hoe aantrekkelijker het vastgoed. Oftewel de 45 minuten tussen het treinstation Cambridge en London maken veel vastgoedontwikkelingen haalbaar. Met hoge prijzen! Misschien eens in Nederland onderzoeken of dit gelijksoortig is? En dan een snelle treinverbinding naar de randen van ons land zodat er weer voldoende ruimte is voor woningbouw?

Cambridge heeft naast de vele (groei)wijken een klein en compact centrum. Alle belangrijke attracties en bezienswaardigheden liggen daar op loopafstand van elkaar.  En inderdaad de belangrijkste (toeristische) attracties van Cambridge zijn de 31 eeuwenoude colleges in het centrum van de stad. Een deel daarvan hebben we vooral van de buitenkant bekeken. Pottenkijkers zijn binnen veelal niet welkom. Maar ook aan de buitenkant zijn het mooie gebouwen om te zien. En de natuurlijk hebben we ook de oude King's College kapel bekeken. King's College en ook de bijbehorende kapel werden gesticht door koning Hendrik VI in 1441. De eerste steen werd gelegd in 1446. In 1515 was het gebouw klaar. Een mooie doorlooptijd, tegenwoordig kunnen we dit veelal sneller.

Aan het einde van de dag eten we een hapje bij de Old Bicycle store. In  2013 sloot in dit gebouw een geliefde instelling in Cambridge, haar deuren na 173 jaar handel. Howes Cycles beweerde toen dat zij de oudste fietsenwinkel van Engeland waren en het gerucht gaat dat Charles Darwin, beroemd om zijn 'Evolutietheorie', in de jaren 1800 een fiets bij deze winkel kocht. Snel vooruit een eeuw of twee en je zult nu zien dat dit schilderachtige oude gebouw een nieuw leven heeft ingeblazen - als een bar en restaurant, met een eigenzinnig interieur dat is ontworpen om het erfgoed van de oorspronkelijke winkel te vieren.  Zadels en sturen zijn slim ontworpen als kunst aan de muur en overal waar je kijkt zijn fietsonderdelen verwerkt tot ornamenten of tafellampen. We hebben heerlijk lokaal geproduceerd voedsel gegeten. En daarna in een uurtje naar ons hotel in London. 


Geen opmerkingen: