dinsdag 1 november 2022

Een groet van een koning uit Palembang

Als pa aan anderen vertelde waar hij in Indië  was geweest vertelde hij altijd over Palembang en Zuid Sumatra. Palembang is voor mensen die Indië  beperkt kennen beter te duiden dan Batoeradja of Martapoera. Zo is Arnhem voor mensen die de regio beperkt kennen veel beter te duiden dan Elst. Hoewel.... Arnhem dat is toch dat plaatsje naast Elst? Vandaag staat een nadere kennismaking met deze stad op de agenda. Eerst met de fraters en daarna op eigen gelegenheid.

De fraters zijn in de jaren 30 in Palembang gekomen. En zoals gebruikelijk hebben ze daar enkele scholen geopend. Er zijn in Palembang nu twee scholen en beide gaan we bezoeken. Dit keer wisten de scholen tijdig dat we kwamen en er zijn ontvangsten voorbereid. Op andere locaties voelden we ons soms al een beetje koninklijk maar vandaag was dit nog veel meer. Op beide locaties stond een heel ontvangstcomité klaar en worden we als koninklijke gasten rondgeleid. Zo blij waren ze dat we helemaal vanuit Nederland kwamen en daarvoor is een speciale poster gemaakt! En inderdaad er komen niet vaak gasten uit Nederland. En blank zijn valt in deze regio ook wel op. Zeker de afgelopen twee jaar tijdens Covid zijn er nauwelijks bezoekers geweest. En nu kan het weer.

Wat betekent zo'n ontvangst. Ik denk dat de beste voorstelling die je daarbij kunt maken is een keer bedenken hoe je Willem Alexander en Maxima zou ontvangen. Een groot deel van de school staat dan tijdig bij de entree te wachten. Zodra de auto in zicht komt breekt het welkomstgezang los. Iedereen staat in het gelid. Het eerste wat er gedaan wordt is je ontvangen met een lint en/of een bosje bloemen. Je wordt geëerd! Daarna zijn er enkele voorstellingen (gelukkig geen oud-indische spelen) en daarna ga je naar de kamer van de directie. Daar staat eten en drinken klaar, uiteraard in vele smaken. Dus als je om 8.30 uur binnenkomt is er keuze uit koffie, thee en limonade maar ook uit bier. Stel je voor dat de koning dat zou willen drinken, dan moet dat wel klaar staan. Vele soorten gebakjes, uiteraard veel te veel. En er wordt je van alles te eten en te drinken opgedrongen. Daarna een rondje langs de klassen, best leuk. En proberen wat meer te weten hoe het draait. En tot slot uitzwaaien. Ook leuk om nog even te zwaaien naar de groep. 

De scholen zijn  best groot. Er zijn honderden leerlingen en het zijn basisscholen en voortgezet onderwijs. De scholen in Palembang lijken me van goede kwaliteit. De sfeer tussen leerkrachten en kinderen leek erg goed en we krijgen een goed gevoel over deze scholen. Mogelijk zelfs wat beter dan de andere scholen. Ook de ouderbetrokkenheid zagen we en met de lunch gingen zelfs enkele ouders mee. En dat was gezellig en waardevol. En daarmee sloten we het bezoek aan de scholen af. 

In de middag ga ik op zoek naar de voetsporen van pa en nog wat meer historie. Mijn gids en chauffeur staan om 14.00 uur klaar en we bezoeken het oudste deel van Palembang. Het is een fort uit de 18e eeuw en het ligt langs de rivier. Ik kan alleen de buitenkant bezoeken omdat het fort nog steeds door de militairen wordt gebruikt. Daarna bezoeken we de oude hoofdstraat en de oude Hollandse wijk. En zijn diverse oude gebouwen, hoewel er ook vrij veel verbouwd zijn. De hoofdstraat is herkenbaar vanuit het fotoboek van pa. Daarna nog wat authentieke Palembang uitjes zoals het weven van doek, een oudSu huis bekijken en een museumpje doen. 

Het museumpje geeft nog wat meer invulling aan de historie, waaronder de aanwezigheid van Nederlanders. Aan de periode 1945 - 1949 is ook wat aandacht gegeven en er zijn wat plaatjes opgehangen. Zoals te verwachten is daarbij in Palembang vooral aandacht voor de pre-politionele acties van 1 - 5 januari 1947. Bij deze operatie was pa niet betrokken omdat hij pas later is gearriveerd. Er is overigens wel veel geweld gebruikt bij deze acties. 

Aan het einde van de middag word ik op het vliegveld van Palembang verwacht. Het is vandaag een uurtje vliegen naar Jakarta waar ik op het vliegveld een hotel heb geboekt. Het is inmiddels de 9e vlucht tijdens mijn Indonesiëreis. Afstanden zijn in Indonesië het beste te overbruggen met vliegen, anders moet je er wel heel veel tijd voor nemen. En (hogesnelheids)treinen voor de langere afstanden zijn er niet. Dus dit is geen optie in dit land. Er is nog veel te investeren. 

 

Geen opmerkingen: