vrijdag 8 september 2023

Inspiratie en verbinding, de 2e congresdag

Vandaag is de tweede en laatste congresdag van de Global Ageing Conference 2023. Er is weer een mooi programma samengesteld en volop keuze uit verschillende workshops. Het congres start om 9.00 uur, dus een halfuurtje eerder dan gisteren. En daarmee is er geen koffie bij het begin, helaas. Starten zonder koffie? Blijkbaar een Schotse gewoonte? Wat mij betreft tijd voor verandering, maar vandaag nog niet. De eerste koffiebreak is pas om 10.30 uur en dan is het dus echt tijd om daarvan te genieten.

Het eerste plenaire deel gaat over mensenrechten en uiteraard vooral de mensenrechten van ouderen. Er is een spreker vanuit de UN overgekomen en het belang en de rechten van ouderen worden geduid. Voor mij een redelijk ver van mijn bed show maar waarschijnlijk voor sommige anderen minder. Later spreek ik een deelnemer hierover en ik begrijp dat het ook de bedoeling was dat over dit thema verschillende workshops zouden komen. Maar helaas, er hadden zich geen kandidaat-sprekers aangemeld. Waarschijnlijk leeft dit thema dus wat minder. 

Er zijn wel andere workshops. Ik volg een workshop van Emi Kuyota, een Japanse vrouw die verbonden is aan de universiteit van Singapore. Zij heeft een inspirend verhaal over de inrichting van het leven van ouderen. Een leven dat verbonden is aan gemeenschappen en ook met jongeren. Het is een mooi verhaal en de onderbouwing met diverse cijfers is waardevol. Op dit moment is de gap tussen levenseinde en de fase waarin kwetsbaarheid met kwalen aan de orde is circa 10 jaar. Door een wijziging van levenstijl (beweging, betekenis, sociale verbondenheid en voeding ) zou deze gap kleiner moeten worden. Wat zou het mooi zijn als dit met getallen wetenschappelijk onderbouwd kan worden.

Tijdens de lunch zijn er weer diverse leuke ontmoetingen. Met iemand uit Glasgow over de lokale ontwikkelingen, met iemand uit Boston over de arbeidsmarktproblemen, met een innovator over de mogelijkheden van dynamisch licht en sensortechnologie en met een investeerder over de financiele kansen in Engeland. Kortom volop inspiratie. Na de lunch een workshop over ontwikkelingen in IsraĆ«l. Een perfecte workshop om contacten te leggen voor de reis die in voorbereiding is om met een 10-tal bestuurders in 2024 Israel te bezoeken. Dus naast de doelstelling van kennisdeling wordt ook het aspect verbinding goed ingevuld. De instelling die ik spreek is een bezoekje waard. 

Het congres wordt afgesloten met een slotbijdrage over valpreventie, oftewel de waarde van bewegen. Gewoon regelmatig en genoeg doorgaan met bewegen! In de slotbijdrage van de organisatoren wordt ingegaan op 'whats next'. Uiteraard gewoon doorwerken aan de projecten waar iedereen mee bezig is. En we krijgen de uitnodiging voor november 2025 om elkaar in Boston weer te ontmoeten. Lijkt me een mooie plek om naar toe te gaan en diverse mensen opnieuw te ontmoeten. En zo elkaar opnieuw te inspireren en verbindingen te leggen.

Na afloop nog een biertje, een Italiaantje en een stadswandeling door Glasgow. Het is nog steeds prachtig weer en daardoor is er veel drukte op straat. En uiteraard muziek, het is een gezellige drukte met veel jongeren op straat. Eigenlijk is er niets te merken van de steeds meer vergrijzende samenleving in Glasgow. Waarschijnlijk zitten de ouderen binnen. Morgen nog een tochtje in Glasgow en aan het einde van de dag naar huis.    

Geen opmerkingen: