zaterdag 31 maart 2012

Schatzoeken (Geocaching) in Afrika

Ik begin de dag met mijn gebruikelijke ontbijtje. Op de foto zie je de ingredienten die ik nuttig. Als je geen pap wil is dit de keuze die er is. Vandaag is het zaterdag, een dag waar een groot deel van de Ethiopiers nog gewoon aan het werk is. Als je niet werkloos bent is het normaal om op zaterdagochtend te werken. Een werkweek van minder dan 5 dagen is hier een onbekend begrip. Tenzij je geen werk hebt, dan zijn er 0 dagen om te werken. En ook dat komt veel voor , bij circa 40% van de bevolking.

Vanochtend is mijn eerste doel een private hospital. Ik ga op bezoek in het Adisco Genaral Hospital. Het is een commercieel ziekenhuis met 65 bedden. De eigenaar van het ziekenhuis is de vader van één van de leden van de board van Mary Joy. En dus ik had een makkelijk introductie op het juiste niveau. Ik start met een dialoog met de eigenaar/directeur. Hij vertelt me dat het gelukt is om in 5 jaar tijd één van de betere hospitals in Addis te worden.  Ethiopie heeft geen ziektekosten-verzekeringssysteem zodat het ‘echte’ marktwerking is. Het ziekenhuis bepaalt zelf de prijzen en daarmee de prijs-kwaliteit die ze aanbieden. Dit ziekenhuis kiest voor een betere reputatie en het ziet er goed uit. Het is duidelijk een familybusiness want ook dochter en schoonzoon zijn als dokter en vroedvrouw betrokken in het ziekenhuis. Het is hen gelukt om voor diverse NGO en internationale instellingen zorgverstrekker te worden. En daarmee doen ze het duidelijk beter dan andere concurrerende ziekenhuizen.  Er zijn 65 bedden en alleen de basisspecialismen zijn aanwezig. Maar dat doen ze wel erg goed. Een deel van de bedcapaciteit is zelfs 1 persoonskamer met eigen sanitair. En daarvoor moet je natuurlijk wel betalen. Circa 70% van de zorg wordt commercieel aangeboden en circa 30% wordt voor niets aangeboden aan mensen die het niet kunnen betalen. Dus het ‘goede’ doen zit ook een beetje in dit familiebedrijf.

Na afloop maken we nog een klein rondritje. Door een compound met vooral huizen voor rijken. En na de check bij de entrance gate is het verschil meteen duidelijk. Hier leeft niemand op straat en alle huizen staan achter grote muren. Vervolgens nemen we nog een kopje koffie en laat ik me in het hotel droppen.


Het tweede deel van de dag bestaat uit een wandeltocht naar een geocache. Ook in Afrika kun je deze hobby beoefenen, hoewel de mogelijkheden wel beperkt zijn. Vanmiddag ga ik 50% van de caches in Addis Ababa ‘rapen’. Oftewel één van de twee. Op google maps heb ik al gezien waar ik moet zijn, de cache ligt bij het Hilton. En dus eenvoudig te vinden. En in de aanwijzing staat dat ik me moet melden bij de receptie. Het is best een eindje wandelen vanaf mijn hotel en daar heb ik wel zin in. Het is circa 5 km heen en dus ook 5 km terug. Begin september zou je er in Oosterbeek een speldje voor krijgen. Nu alleen in vermelding in een logbook. Ook goed!


Het derde deel van de dag bestaat uit een diner met de lokale consultants in het Holland House. Ik heb ze uitgenodigd en we maken er een gezellige avond van. We genieten van bitterballen en vanavond is er zelfs erwtensoep. Dit laatste is zeer uniek omdat dit alleen bij slecht weer wordt gemaakt. En vanavond is het slecht weer. Voor de tweede avond regent het pijpenstelen. En daar is bijna iedereen heel erg blij mee. Gisteren was de eerste bui sinds afgelopen zomer en dat is duidelijk zichtbaar. Het stof is van de bomen geregend en het lijkt wel of het gras in één dag een beetje groen is geworden. Iedereen is hier erg gelukkig mee. En misschien is zelfs de PVV er gelukkig mee omdat ze ongestraft verder kunnen bezuiniging op OS?

Geen opmerkingen: