vrijdag 8 april 2022

Natuur(lijk)

Zonder dat de mens er iets mee te maken heeft: natuurlijk. Vandaag gaan we de natuur in. Het landschap in Ierland is in iedere regio weer anders. Het bestaat uit bergen, meren, eilanden en een hele lang kuststrook en het is een fraai stuk natuur. Vandaag zijn de bergen en de meren aan de orde. Het nationaal park Killarney is in 1932 opgericht en ruim 100 km2 groot. Het beschermt een natuurgebied met bergen, bossen en meren, allemaal niet door de mens gemaakt en het ligt bij het plaatsje Killarney.

We hebben een tour door het park geboekt en zijn dus verzekerd van een georganiseerd tripje door het prachtige natuurpark. Een reis van 7 mijl met een jaunting car (paard en wagen), een lunch en daarna een boottocht van 14 mijl over de rivier en enkele meren. De paard en wagen brengen ons door de kloof van Dunloe, een spectulaire natuurlijke vallei Het is een prachtige klim en er zijn schitterende uitzichten. En natuurlijk ook hele mooie foto's van de natuur!

De reis met paard en wagen eindigt bij Lord Brandon's cottage. Een zeer afgelegen huisje midden in de natuur en dat pas in 1978 is aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij deze cottage is er gelegenheid te lunchen, mits je cash kunt betalen. De genoegens van plastic geld zijn op deze plek natuurlijk nog niet doorgedrongen. 

Vroeg in de middag ligt de open boot klaar. Een bootje voor 12 personen en samen met een reisgezelschap van 10 Amerikanen uit Tennessee maken we de 14 mijls tocht over het het water. Er is een fantastische gids die ons van alles over de natuur vertelt. Het water van de meren en de rivieren is heel zuiver (Ph=6,8 tot 7.0) en met een kleine demo wordt de zuiverheid gedemonstreerd. Ook leren we het verschil tussen rivierzalmen en oceaanzalmen (wit of roze) afhankelijk waar ze het laatste deel van hun leven hebben geleefd. En we komen te weten waarom er zo weinig vogels zijn. Toch een beetje door onnatuurlijk gedrag van de mens. Er wordt hard gewerkt om de natuur te herstellen en het zo natuurlijk mogelijk te maken.

Na de vermoeiende tocht gaan we op zoek naar ons hotel. Natuurlijk snel gevonden, de navigatie werkt prima. Toch een beetje anders dan verwacht. Het als rustig beschreven hotel herbergt een trouwpartij en het is heel druk bij de receptie. De laadgelegenheid voor de Tesla blijkt een eenvoudig 3,5A aansluiting te zijn en dat zou wel heel lang duren. Natuurlijk biedt een dichtbij gelegen Tesla supercharge een oplossing. De accu's zijn in een mum van tijd weer vol. En terug gelijk even een hapje doen en een blikje Guinness voor de vrijdagavondborrel meenemen.

1 opmerking:

Piet en Heleen zei

Hoi Jan en Christien,

Heerlijk om jullie gezellige verhalen te lezen. Dank je wel.
Een mooi programma heb je gemaakt met hier en daar al reserveringen voor een bezoekje, top!
Geniet er maar van.
Groeten Piet en Heleen