maandag 11 april 2022

Water

Water is de chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Ook ons leven vandaag is weer volop afhankelijk van water. Het begon met een lekkere douche, een stevig bak koffie en een ontbijtje met diverse ingredienten met water, Na het uitchecken uit ons hotel in Skibbereen even de straat oversteken onder het genoot van regendruppels. Ierland is het land dat bijna alle regendepressie vanuit het westen als eerste meemaakt. Omdat het meestal ook behoorlijk waait is het na een bui ook weer snel droog. Zo ook vandaag, bij vertrek regen en na ruim een uurtje werd het weer droog. Tijd voor een attractie.

Vandaag zouden we het water op gaan om walvissen en dolfijnen te spoten. Als gevolg van de weersomstandigheden (code geel) was dit afgezegd. Dus we besloten het eerder geskipte programma opnieuw te agenderen. Alleen het wordt wel een ander kasteel met tuin omdat we in de County Cork zitten. We gaan Bantry House and garden bezoeken, een oud historisch landhuis gelegen aan de Bantry baai. Oftewel een huis aan het water. Het water is zo dicht bij dat zelfs een marineschip op wacht ligt voor het huis. Best een veilig gevoel, of juist niet?

Bantry House is rond 1710 gebouwd en sindsdien regelmatig uitgebreid. Inmiddels zijn de centen van de familie op en is er behoorlijk wat achterstallig onderhoud. Het water komt nog net niet binnen, maar werkzaamheden zijn wel hoognodig. Overigens is het wel een mooie plek en ook de inrichting van het huis is best speciaal. We mogen binnen rondkijken en het is  bijzonder, hoewel het niet mijn stijl is. Er is goed geoefend met verschillende kleuren en de blauwe kleur van water komt regelmatig voor.

Ook de tuin is fraai en bevat 7 terrassen en uiteraard een fontein met water. In de bossen van het landgoed is nog een waterval, geheel in overeenstemming met het thema van vadaag, Water is overal!

Onze volgende overnachtingsplek is Dungervan. De hoofdstad van het  graafschap Waterford. Een rivier (met water) deelt de oude stad in tweeën. Een wandeling door de stad en een zoektocht naar wat geocaches leerde mij de stad beter kennen. Wat opvalt is dat er toch overal wat achterstallig onderhoud is. Er is veel leegloop naar de grote stad Dublin en feitelijk nog steeds achteruitgang van het 'platteland'. Het teruglopende toerisme van de afgelopen twee jaar heeft ook geen goed gedaan.

Uiteraard de auto aan het einde van de dag weer voor nop opgeladen en daarmee startklaar om morgen naar Dublin te reizen. Maar eerst nog even de tanden poetsen met tandpasta en water.

Geen opmerkingen: