woensdag 19 oktober 2022

De situatie in De Bilt versus Indonesie

Inmiddels is het de 3e dag van de bespreking met het AB. Vandaag staan de gemaakte overeenkomsten met de nieuwe eigenaar van de gebouwen en de servicepartner op het programma. Ik krijg ruim de tijd om een ingewikkelde materie duidelijk te maken. Een schema waarin een mantelovereenkomst met 4 onderliggende overeenkomsten tussen verschillende bv's en religieuse identiteiten duidelijk wordt gemaakt. Omdat al eerder wat zaken in de ' week'  waren gelegd lukt dit goed. Daarna bespreken we de huidige situatie en ervaringen bij de fraters in De Bilt. Een situatie waarin in ruim 2,5 jaar het aantal fraters is teruggelopen van 24 naar 11 personen. Uiteraard allemaal door overlijden. De vrijkomende kamers zijn opnieuw bemenst, vanuit andere congregaties en burgers.

Allemaal mensen die passen bij de leefgemeenschap zoals deze wordt voorgegeven op de locatie Schorteldoeksesteeg in De Bilt. Ook het scenario voor de komende jaren komt aan de orde.  Als gevolg van overlijden zal het aantal fraters op vrij korte termijn onder de 10 komen en statitisch gezien gaat het daarna nog snel, hoewel mogelijk de langstlevende nog even hier op aarde is. Wat nieuwe afspraken over de laatste periode in Nederland moeten nog gemaakt worden.

Na het gesprek over de fraters in Nederland is het de beurt aan onze indonesische fraters. We worden met een presentatie meegenomen in de belangrijkste punten die aan de orde zijn. Er is nog steeds jaarlijks instroom van fraters maar de aantallen lopen terug. De belangstelling om een fraters-leven te leiden neemt ook in Indonesië af. Er zijn 21 scholen die gerunt worden en de helft hiervan heeft een kostendekkende exploitatie. De andere helft komt jaarlijks financiële middelen tekort. Het systeem met staatsscholen die gratis zijn is een concurrent voor ouders met minder geld. Ook blijkt het lastig om de fraters voldoende te scholen om aan de wettelijke eisen te voldoen. We constateren daarmee dat er veel uitdagingen zijn. En mogelijk zijn de ervaringen van de afbouw in Nederland  waardevol. Zou er ook in Indonesië  een afbouwscenario gaan komen?

In de middag bezoeken we een locatie van de fraters in Malang. Celaket is de naam van de plek. Op deze plek is een leefgemeenschap van de fraters en zijn (veel) onderwijs faciliteiten. Een gebouw uit 1928 herbergt vele mensen en we hebben mooie ontmoetingen. Ze hebben geregeld dat twee middelbare scholieren ons een rondleiding en toelichting geven. Daarmee kunnen zij Engels in de praktijk oefenen. Erg leuk. En ondertussen kan ik deze scholieren nog wat leren over google-translate (live via de camera) en zijn ze verbaasd dat ik ook op facebook en instagram gewoon meedoen. Ik probeer te achterhalen waarom deze leerlingen op deze school zitten en het antwoord is dat zij christelijk zijn (niet katholiek), en er fijne leraren en gezellige klasgenoten zijn. Gelukkig krijg ik antwoorden vanuit het belang van sfeer en cultuur! 

Ons diner vanavond is met de fraters van de locatie Celaket. Een mooi groepje woont daar, het zijn bijna 20 fraters. Tijdens het eten wil ik meer te weten komen waarom de mensen in deze tijd ervoor kiezen om frater te worden. Het antwoord blijkt lastig en is voor velen slechts te beantwoorden met een (gemeende) glimlach. Een enkele keer wordt aangegeven dat ze bewust voor de visie/missie hebben gekozen maar overtuigend is het niet voor mij. Dit lijkt een ingestudeerd antwoord. Een spelletje schaak blijkt ook te lukken. Ik mag tegen de sterkste speler spelen en dat is best lastig. Ik verlies 1x (net) en een remise. Niet slecht volgens mij, of misschien zelfs best goed!  

Geen opmerkingen: