zondag 16 oktober 2022

Op bezoek bij een communiteit

Het is zondag en we gaan naar de kerk. Al vroeg in de ochtend om half acht start de kerkdienst. Het is 10 minuten lopen, dus voor ons niet ver. Een korte wandeling en het is nog rustig op straat als ik vertrek. Maar hoe dichter ik bij de kerk kom, hoe drukker het wordt. En bij de kerk (Katedral Santa Maria Bunda Karmel) is het heel druk. De weg is afgesloten en de kerk loopt snel vol. Het is een neogotische kerk uit 1934, dus nog gebouwd in de tijd dat de Nederlanders volop aanwezig waren. Bij de entree van de kerk wordt je lichaamstemperatuur gemeten, 36,5 graden, en daarmee mag ik naar binnen. Helemaal achterin is nog een plekje voor ons. Het is druk en vol in de kerk. Honderden mensen, jong en oud, komen samen om de eucharistie te vieren.

De dienst is herkenbaar maar grotendeels niet begrijpelijk voor mij. Eigenlijk heb ik nauwelijks een woord verstaan. Hoewel ....., enkele bekende namen zoals Jezus, Christus, Maria kwamen wel door. Maar de samenhang... Ook was helder dat uit de bijbel gelezen werd, het woord van God werd ook daarwerkelijk getoond. Na afloop toch maar eens aan frater Leo en Wilfred gevraagd waar de preek over ging? Het was best een lang betoog en ik was benieuwd. Helaas bleek de man te snel gesproken te hebben en was het ook hen niet duidelijk geworden wat er gezegd was. Hoewel ik toch het idee heb dat zij redelijk Indonesisch kunnen spreken. De korte samenvatting was : God is liefde. Dus daar hebben we het vandaag maar mee gedaan. Vast dat de kerk in Malang is gestart door blanke Nederlanders. En vandaag is de kerk er nog wel maar de Nederlanders niet meer. Prachtig om te zien dat deze helemaal is overgenomen door de lokale mensen en dat het een actieve gemeenschap is. Het evangelie komt zo verder. 

Uiteraard zijn we na de kerk na het café gegaan. En voor Nederlanders in Malang is Toko Oen dan een beroemde plek. Een plek waar de tijd stilgestaan heeft. Oftewel een leuk restaurantje waar sinds 1930 nauwelijks aanpassingen aan zijn gedaan. Het is een soort openluchtmuseum in het echt. Een heerlijk bakkie koffie met een taartje. Alleen de prijzen zijn wel iets anders geworden. Uiteindelijk zijn we meer dan 1 miljoen rupies kwijt. Wie had dat in 1930 kunnen verwachten?

Ons volgende doel is het bezoek aan een communiteit van de fraters in Malang (Greorgius). Hier leeft een groepje fraters samen op een vrij groot terrein. Ook is hier de algemene leiding en administratie van alle scholen die in Indonesie zijn opgericht samengebracht. En opnieuw worden we heel hartelijk ontvangen en daarna rondgeleid door het complex. Mooie voorzieningen en netjes onderhouden. We verbazen ons nog wel wat over de werkzaamheden en arbeidsomstandigheden op de kantoren. Nog veel papier en weinig digitaal. Geen arbo meubilair, maar wel een hele mooie plek om te werken. Het auditorium wordt opgeknapt en wordt gebruikt voor grotere overleggen. Waarschijnlijk wordt hier in 2024 het kapitel (algemene vergadering) van de fraters van Utrecht gehouden. 

De ontmoeting wordt afgesloten met een drankje en een uitgebreide maaltijd. Samen eten is toch een gezellige activiteit, ook als je elkaars taal gebrekkig spreekt. Ik probeer bij een jonge frater te weten te komen waarom hij ingetreden is. Helaas is de taalbarriere te groot en lukt het niet om de vraag die ik heb duidelijk te maken. Een grote glimlach van hem maakt duidelijjk dat hij het naar zijn zin heeft. Maar waarom? Misschien is het ook gewoon een kwestie van gehoorzaam volgen en doen? Wat wel opvalt is dat overal de visie en missie van de fraters helder wordt gemaakt. Op het kantoor hangen posters en ook de wervingscampagne keert in de aanpak terug op de uitgangspunten. Mooi item! En ondertussen begrijp ik ook dat de instroom van nieuwe fraters toch stagneert en lager is dan eerdere jaren. Een mooi onderwerp om over na te denken.

Na de lunch is het tijd om rustig aan te doen. Een goed moment voor een siesta, een boekje lezen of een weblog schrijven. En het weer hier? Ik denk 25 graden met wat bewolking. Oftewel heerlijk (niet te warm) tropisch weer. Goed te doen! 


Geen opmerkingen: