vrijdag 28 oktober 2022

Laatste dag in Malang

Malang heeft een tropisch savanneklimaat. Dat betekent dat de gemiddelde dagtemperatuur gedurende het jaar varieert tussen de 26 en 28 graden. Oftewel bijna altijd hetzelfde en gezien de ligging op 450 meter hoogte best aangenaam. Voor de Tweede Wereldoorlog gold Malang als een plaats die bij de Nederlanders zeer geliefd was vanwege het heerlijke klimaat. En inderdaad het is zeker aangenaam. Bij het ontbijt vragen we ons af of het zelfs koud is (gezien de ervaringen van de afgelopen dagen) maar gedurende de dag komen we erachter dat het gewoon aangenaam is. Gewoon heerlijk weer. En wat een mooi uitzicht op de tuin vanaf mijn appartementje!

Vandaag evalueren we samen met het algemeen bestuur van de congregatie de verschillende bezoeken die we hebben gebracht. Uiteraard spreken we vriendelijke woorden met elkaar en ook vertellen we de ervaringen die we hebben opgedaan. We vertellen over communiteiten die zeer goed lopen maar ook delen we onze ervaringen met leerpunten die we constateerden. In het overleg met het algemeen bestuur hebben we ook kritisch punten voor de toekomst aan de orde gebracht en konden we suggesties delen wat de betekenis daarvan zou kunnen zijn. Onze bijdrage vanuit de rondreis was daarmee zeker waardevol voor het algemeen bestuur. 

Persoonlijk heb ik geleerd dat Indonesië vooral op zichzelf is gericht. Er is een slechte beheersing van andere talen en ook de belangstelling voor zaken buiten Indonesië lijkt beperkt. Indonesië is ook behoorlijk zelfvoorzienend qua grondstoffen, voedsel, etc. en kan zichzelf vrij goed redden. Hoewel het land qua bevolkingsomvang de 3e op de wereldranglijst is (na China en India) speelt het een vrij kleine rol. Er zijn mogelijk ook weinig bedrijven actief in andere landen en er is beperkt ondernemersvermogen om initiatieven te ondernemen. Mogelijk past dit ook minder bij de cultuur in Indonesië? Het gebrek aan taalvaardigheden zou dit ook lastig maken. 

Politiek gezien is er weerstand tegen Amerika, ik begreep dat acties om delfstoffen goedkoop aan te bieden niet bijdroegen aan een goede relatie. En ook de omvang van de Islam en de houding van Amerika naar de Islam is een negatief punt voor de Indonesiërs. De voormalige relatie met Nederland geeft daarnaast een complexe verhouding met het westen. Ook de Chinezen zijn niet erg geliefd en daarmee is Indonesië  wat makkelijker verbonden met het Rusland van Poetin, hoewel er niet veel interactie lijkt te zijn. Maar de sfeer in de pers over Rusland is anders dan bij ons in Nederland. En met bovenstaande info is dat iets beter te begrijpen. Maar feitelijk verwacht ik dat Indonesië gewoon zo onafhankelijk mogelijk wil zijn en het land bouwt op de pancicila. 

In de middag bezoeken we het Zoölogisch museum in Malang dat is opgezet door de fraters. Twee inmiddels overleden fraters hebben een prachtige verzameling van vooral schelpen en slangen (op sterk water) bij elkaar gebracht. In een museum is dit tentoongesteld en het wordt gebruikt om leerlingen onderwijs te geven. En het zijn heel wat schelpen verzameld. Ik wist niet dat er zoveel waren. Ook wat reptielen en enkele levende exemplaren. Waaronder een soort varaan die ik ook even opgesteld heb. Weet jij de naam van deze reptiel?

Het is nu einde van de middag. Straks nog een ontmoeting met enkele junior fraters en aankomende priesters en dan vroeg naar bed. Midden in de nacht moeten we naar het vliegveld omdat rond 7.00 uur ons toestel al naar Jakarta vertrekt. Daar is een overstap naar Palembang en start mijn bezoek aan Sumatra. Dit is het gebied waar mijn vader in de periode 1947 - 1950 gediend heeft voor Nederland.  Ik ben zeer benieuwd hoe het daar is.


1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Jan,

Op weg naar de laatste missie.
Het gebied waar onze pa als militair heeft gediend.
We horen graag je ervaringen.
Een goede, veilige reis.
Liefs van Jasper en Roelanda