dinsdag 25 oktober 2022

Vulkaan met gekleurde kratermeren

Vandaag hebben we een ritje over Flores te doen, een afstand van ongeveer 150 km, dus niet zover zou je denken. Maar in tijd kost deze trip circa 4 uur en doorkruis je een prachtig natuurgebied op Flores. Van noord naar zuid en van west naar oost. En onderweg gaan we een uniek natuurverschijnsel bezoeken. Een bezoek aan de Kelimutu staat op het programa. Oftewel een bezoek aan de krater van een vulkaan staat op het programma. En daarmee hebben we een redelijk dagvullend programma.

Al vroeg is het tijd om op te staan en tijdens het ontbijt nog een een malariatabletje. Flores staat op de lijst met malariamuggen, met het advies hiervoor middelen te gebruiken. Hoewel ik de muggen tot op heden niet of nauwelijks heb gezien volg ik het advies van de GGD. Een dag voordat we naar Flores zijn gegaan begon de dagelijkse inname van 1 pilletje en 7 dagen na het verlaten van het gebied kan ik hiermee stoppen. En daarmee heb ik straks ook de risico's op Sumatra beperkt. Mooi dat deze middelen er zijn. 

De rit naar de Kelimutu is een prachtige rit. Langs de zee, door bergen met grote variatie in de tropische flora. Uiteraard palmbomen en veel wat daar op lijkt. Ook bananen en vooral een welderige groene vegatatie. Rond koffietijd bereiken we een cafe/restaurant aan de voet van de Kelimutu. We nemen koffie en bestellen gelijk de lunch, zodat de restauranthouder zijn inkopen daarvoor kan gaan doen. Dus als we later met de lunch terugkomen hoeven we daar geen uren meer op te wachten. Efficiƫnt toch?

De tocht naar het begin van de wandeling naar de Kelimutu is vooral een bergweg omhoog. Het is rustig en het wordt ons steeds duidelijker dat als gevolg van covid de toeristen zijn weggebleven. En ook nog niet teruggekeerd zijn. Bij het begin van de wandeling zijn veel lege toeristische winkels en geen mensen. Feitelijk zijn we bijna de enige toeristen. Oftewel het reisadvies is: kom gerust, het is rustig. Tenzij je vooral de drukte zoekt. 

De wandeling omhoog naar 1.600 meter is prachtig. Ruim 200 treden door een prachtig natuurgebied en uiteindelijk prachtige vergezichten op de krater van de vulkaan. Er zijn drie meren in de krater en ieder meer heeft een andere kleur. Doordat het water op verschillende mineraallagen stoot, veranderen de kleuren van de meren. In de afgelopen honderd jaar zijn er verschillende kleuren geweest. Het is er zo rustig dat je feitelijk alleen de ademhaling van je eigen gezelschap hoort. En natuurlijk de geluiden die de natuur geeft. Erg mooi!

Na dit mooie uitstapje is het nog 2 uur rijden naar Ende. Dit is de volgende bezoeklocatie en ook daar is weer een klooster van de fraters, een school en een internaat. Vandaag alleen een bezoek aan het klooster en een kennismaking met de daar woonachtige fraters. En uiteraard een drankje, eten en gezelligheid. We slapen in een hotel, vlak bij zee. Nog even een bezoekje aan het strand en opnieuw blijkt dat er geen enkele toeristische activiteiten zijn. Feitelijk zijn er alleen lokale mensen en vooral kinderen die in de zee zwemmen en spelen. En veel rommel op het strand. Opruimen zou een prachtige opgave zijn en je zou daar echt resultaat mee kunnen boeken. Maar je moet er wel oog voor hebben. 

En we boffen erg. Het is al dagen prachtig weer. Rondom de 30 graden, heerlijk zonnig en prima vooruitzichten. Wat wil je nog meer? Een biertje? Ook dat is er, en als je deze tijdig in de koelkast zet is deze nog koud ook! 

Geen opmerkingen: