zaterdag 22 oktober 2022

In de tropen

Indonesië ligt in de tropen, dit is het gebied dat ligt tussen de keerkringen.  In algemente termen betekent het warm en vochtig. Met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden en met een daglengte van 12 uur. En dat gedurende het hele jaar. En als koudste temperatuur soms wel eens 18 graden. Vandaag zitten we rond de 30 graden en is het gewoon tropisch weer. Ook vannacht was het vrij warm en er was er nauwelijks afkoeling. Langzamerhand begin ik er een beetje aan te wennen. En wat vooral de opgave is om niet harder te lopen (of activiteiten te ondernemen) dan de lokale bevolking. Zij kennen het klimaat en geven het goede voorbeeld. 

Na een eenvoudig ontbijt gaan we Kupang per auto (met airco) verkennen. Het is een stad met circa 450.000 inwoners en omdat er veel buiten geleefd wordt, is een groot deel van de woningen slechts 1 bouwlaag hoog. De meeste hogere gebouwen zijn kantoren, opslagruimtes of fabrieken. Daardoor is het een zeer uitgestrekte stad. Hoewel de stad heel oud is (al uit de 16 eeuw bekend bij Portugezen en later Nederlanders, Engelsen, Fransen, etc.) is er geen oud centrum. De stad is gegroeid en gegroeid, Wij rijden langs de kust en er is een goede, vooral natuurlijke, haven en ook de nieuwbouw van de gouverneur is een bijzonder gebouw. Soms mag een gebouw ook status geven? 

Onderweg nemen we een kokosnoot als 'koffiemoment'. Helemaal passend bij de tropische omgeving waar we zijn. De noot wordt met enkele krachtige slagen van een scherp mes opengeslagen en het plastic rietje geeft toegang tot het vocht. Het verbod op plastic rietjes is hier nog niet doorgedrongen. Tot slot wordt de kokosnoot in tweeën geslagen zodat ik ook het kokos kan opeten. Heerlijk! Nog even lunchen en dan gaan we met het vliegtuig verder. 

Vanaf Timor gaat ons avontuur naar Flores. We vliegen van Kuplan naar Maumere en dat is met de turboprop een tochtje van ruim 3/4 uur. Oftewel even omhoog en dan weer naar beneden. Beide vliegvelden zijn ook klein, op Maumere zijn totaal 3 gates. Dus je kunt niet veel missen. Bij het ontladen van de koffer neem ik ook gelijk maar die koffer mee, scheelt toch werk van de arbeiders. Of doe ik dit in de tropen nu verkeerd. Valt best mee hoor, mijn koffertje heeft wieltjes. 

In Maumere wonen 85.000 inwoners en het is de hoofdstad van Flores. Het gebied waar we in verblijven wordt steeds rustiger. Na een koffiemoment in het klooster van de fraters gaan we naar het hotel. Nog even een duik in het zwembad en dan de gebruikelijke activiteiten zoals de zatermiddag borrel, het diner en de nazit. Heerlijk genieten van het mooie bezoek aan Indonesië en alle ontmoetingen die we hebben. 

Geen opmerkingen: