donderdag 27 oktober 2022

Reizen is ook je laten verrassen

De laatste dag op Flores. Vandaag gaan we terug naar 'huis' oftewel naar ons hoofdadres in Indonesië in Malang (Java). En om daar te komen is een vlucht geboekt van Ende (Flores) met een overstap op Kupang (Timor) naar Surabaya. Het plan is om bij het fraterhuis te ontbijten en daarna naar de luchthaven te gaan. We hebben namenlijk een ochtendvlucht naar Kupang. Als we opgehaald worden uit ons hotel blijkt dat er vluchtproblemen zijn. De ochtendvlucht is vervallen en we kunnen pas om 14.35 uur vliegen. Daarmee hebben we een overstaptijd van 5 minuten op Kupang, zou dat realistisch haalbaar zijn?

Maar eerst het ontbijt. Prima gebakken eitje en dan ...., we hebben plotseling een hele ochtend vrij en kunnen een programma verzinnen. In Ende is slechts één museum, dus dat wordt onze bestemming. Het is een museum over Soekarno, hoe zou het ook anders kunnen? We gaan erheen, dus maar eens kijken wat het is. Het blijkt een klein huisje uit de 30-jaren waar Soekarno een aantal jaren verbannen heeft gezeten. En hij heeft daar vooral gedacht over en geschreven  aan de Pancicila. Zijn bed en wat meubelstukken zijn er nog. Het was wel aardig om te bezoeken maar in een half uurtje heb je het wel gezien. De andere actractie is de kathedraal. Ooit in de jaren 30 gebouwd door de Nederlanders. Ook leuk om te zien, maar in een kwartiertje heb je ook dit gehad. We hebben Ende dus gezien en we gaan terug naar het fraterhuis. Koffie, een biertje en een mooi boek (Revolusi) vullen de rest van de ochtend. Met uitzicht op de zee.

Na de lunch gaan we naar het vliegveld. Het ligt midden in de stad en we zijn er diverse malen langsgereden zonder dat we door hadden dat het een vliegveld was. Nu wel en inchecken kost weinig moeite. Er zijn zelfs twee balies! Vervolgens naar de gate, ook niet moeilijk want vanaf gate 1 vertrekt het enige toestel van deze middag. Dat is ons toestel. Al snel blijkt dat er vertraging op de lijn komt. Om 14.35 uur is er nog steeds geen vliegtuig op het vliegveld, dus we kunnen niet weg. Uiteindelijk vertrekken we met ruim 45 minuten vertraging. Zou dat goed komen? Met een overstaptijd van 5 minuten lijkt het minder aannemelijk dat er gewacht gaat worden. 

Zodra het toestel weer vaste grond heeft schakel ik internet in en kijk ik op flightradar naar het vluchtnummer dat we van Kupang naar Surabaya hebben. De website geeft aan dat het vliegtuig niet in de lucht is, dus blijkbaar op ons wacht? En inderdaad het vliegtuig staat op ons te wachten. We kunnen bijna op het platform oversteken naar het andere toestel, hoewel nog wel even langs de controle. En binnen 15 minuten gaan we weer verder. Het vliegtuig heeft op ons gewacht en zo komen we vandaag toch nog in Surabaya. Zodra we Java bereiken is er laaghangende bewolking. En de bergen prikken er prachtig doorheen. De oude vulkanen ten oosten van Surabaya zijn heel goed te zien. 

Dit vliegveld is veel groter en het kost zelfs moeite om onze afhalers te vinden. Maar ook dat lukt. Met een stop bij een goed Javaans restaurant onderweg arriveren we rond 9.30 uur in Malang. Nog even een biertje, een weblogje schrijven en dan naar bed. Het was een drukke dag. 

Geen opmerkingen: